Znanstvenica, ki prosi za komarje

Tigrasti komar

Znanstvenica, ki prosi za komarje

Res nadležni so komarji, zlasti tigrasti, ki so se iz Azije razširili že skoraj po vsem svetu in premašajo tudi viruse. Pri nas te tigraste komarje preučuje znanstvenica Katja Kalan. »Opravljam raziskavo glede razširjenosti tigrastega komarja v Sloveniji. To je en del moje doktorske naloge,« je Tomažu Okornu, jutranjemu voditelju Radia Ekspres povedala biologinja. Raziskavo opravlja sama, na terenu, za pomoč pa se je obrnila tudi na ljudi.

 

»Če opazijo tigrastega komarja v svoji okolici, mi lahko pošljejo elektronsko pošto na tigrasti.komarji@gmail.com. Pogovorimo se preko mejla, fino je tudi, da mi en vzorec komarja tudi pošljejo,« pravi Kalanova.

 

»Ko boste naslednjič fental’ komarja, ga torej ne vrzite stran, pač pa v pismo pa pošljite znanstvenici,« predlaga Tomaž. Tigrasti komarji so se pri nas začeli razmnoževati pred nekaj leti; pomembno je, da jih čim bolj spoznamo, k čemur bo pripomogla tudi raziskava mlade bodoče doktorice biologije.

 

Ta med drugim predlaga še, da ko nas komar piči, se ne začnemo praskat, saj s tem stvar le poslabšamo. Najboljše je, da si mesto pika ohladimo bodisi s slino, hladno tekočino ali kakšnim mazilom.

 

Je pa res, da prihajajo hladnejši dnevi, ko komarjev nekako več ni. Razen, če se ne odločijo prezimiti ali odvreči ličink ravno v našem stanovanju. Kar se po besedah biologinje Katje Kalan lahko zgodi. V tem primeru nas lahko spremljajo tudi vso zimo.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...