Kino prizorišča v Ljubljani

Kino prizorišča v Ljubljani

Kino_MojcaV Ljubljani smo filme v kinodvoranah gledali, še preden so v mesto napeljali elektriko. Kako? S pomočjo plinske luči!

 

Leteča reporterka se je o tem in daljni zgodovini kinematografov v Ljubljani pogovarjala s poznavalcem zgodovine kina na tem območju Klemnom Žunom, ki je tudi avtor obsežnega projekta Kino zemljevid. Kinodvor ga je izdal ob 90. obletnici delovanja, gre pa za popis kino prizorišč v Ljubljani v zadnjih več kot 100 letih.

 

Ljubljanski mestni kini so največji razcvet zabeležili v 60. letih, ko je naenkrat delovalo več deset dvoran. Takrat je kinodvorane po Sloveniji obiskalo po desetkrat več obiskovalcev kot danes. In takrat tudi še ni bilo kakic, ki dandanes sodijo v ritual gledanja filma. Pred tem smo »mazali« t. i. sladkiše, na kokice pa smo preklopili v 90-ih letih.

 zemljevid_2

Sčasoma so se začele kinodvorane zaradi široke ponudbe tudi profilirati. Zato si točno vedel, da se gre v Kino Šiška gledati akcijske filme, v Kino Mojca mladinske, da se bo v Unionu gledalo res kvalitetne naslove. Saj se spomnite … 🙂

 

Spodaj lahko poslušate celoten prispevek leteče reporterke Laura, na desni strani pa si ogledate zemljievid kino prizorišč v Ljubljani nekoč in danes (foto: Kinodvor).

 

 

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...