Zelena prestolnica

ljubljana

Zelena prestolnica

Ljubljana je vstopila v zadnji mesec zelenega leta, ki je tematsko posvečen eko inovacijam, zelenim delovnim mestom in trajnostnemu lokalnemu upravljanju. Kot so izpostavili na Mestni občini Ljubljana (Mol), lahko eko-inovacije z novo miselnostjo in pristopom na enostaven način olajšajo in pospešijo pot do trajnostne družbe.

 

Podobno kot v preteklih mesecih, ljubljanska občina v sodelovanju z različnimi izvajalci tudi v decembru pripravlja številne brezplačne aktivnosti in dogodke. Osrednjo točko pred mestno hišo Točko.Zate. bosta krasili izposojeni smrečici, ki ju bodo z okraski iz odpadnega materiala okrasili otroci vrtcev Jelka in Pedenjped.

 

Potekale bodo tudi številne delavnice, na katerih bodo udeleženci s čim manj proizvedenih odpadkov ustvarjali različne praznične izdelke. Na izmenjavi otroških oblačil in igrač, ki jo Snaga organizira 13. decembra, bodo spoznali, da lahko tudi rabljeno oblačilo ali igrača postaneta darilo.

 

V ospredju bo tudi predstavitev pilotnega projekta predelave japonskega dresnika v papir, ki bo 14. decembra. Dijaki Gimnazije Vič bodo 9. decembra predstavili vpliv resveratrola, učinkovine, ki jo lahko pridobimo iz korenin japonskega dresnika, na rast rakavih celic, dijaki Srednje medijske in grafične šole v Ljubljani pa bodo predstavili izdelavo in lastnosti recikliranega papirja.

 

S pomočjo apiterapevtke Zavoda Eneja bodo lahko obiskovalci 20. decembra spoznali Medoviti vrt na Grbi, dva dni kasneje pa bodo v društvu urbani čebelar udeležence delavnice poučili o urbanem čebelarjenju.

 

Občanom bodo 3. in 5. decembra predstavili nov sistem souporabe električnih vozil v prestolnici, 4. decembra bodo pred info točko na ogled postavljena lesena in električna kolesa ter ležeči tricikli, ki jih bodo lahko obiskovalci tudi preizkusili.

 

Točka.Zate. bo v času veselega decembra odprta med 10. in 18. uro. Zadnji dve soboti v mesecu bo odprta od 10. do 15. ure, v nedeljo in ponedeljek, 25. in 26. decembra, pa bo zaprta. Njen podrobnejši program najdete na www.zelenaljubljana.si. 

 

Ljubljana se bo od zelenega prestolovanja Evropi poslovila 2. januarja prihodnje leto ob 20. uri, ko na Kongresnem trgu pripravljajo prireditev Zelena noč.Zate.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...