Že več kot 270 žrtev potresa

ekvador cbc

Že več kot 270 žrtev potresa

Potres z magnitudo 7,8, ki je v soboto prizadel Ekvador, je zahteval najmanj 270 smrtnih žrtev, najmanj 2500 ljudi je ranjenih, veliko pa jih še pogrešajo. Correa je zaradi potresa prekinil obisk v Vatikanu in se takoj vrnil v domovino, kjer je razglasil izredne razmere.

 

Silovit potres je severozahod države stresel v soboto ob 18.58 po krajevnem času, njegov epicenter pa je bil 170 kilometrov severozahodno od prestolnice Quito na globini 20 kilometrov. V največjem ekvadorskem mestu Guayaquilu je porušil most. Poročajo tudi o zrušenju trinadstropne zgradbe. Zgradbe so se zamajale tudi v prestolnici Quito, kjer so bili nekaj časa brez elektrike. Brez elektrike so velika območja okrog epicentra nedaleč od obale, kjer so ljudje z nedelje na ponedeljek že drugo noč zapored v temi.

 

Ponekod prihaja do ropanj, iz zapora El Rodeo v mestu Portoviejo pa je med potresom pobegnilo 180 zapornikov. Nekaj se jih je prostovoljno vrnilo, večina pa je še na prostem. Vlada je na prizadeta območja poslala 14.000 vojakov in policistov, ki so pomagali vrniti nekaj reda.

 

Pomoč je začela pritekati tudi iz tujine, vlada pa je napovedala, da bo od mednarodnih finančnih ustanov prosila za več kot pol milijarde dolarjev izrednih sredstev. Kolumbija in Venezuela sta organizirali zračni most za pomoč Ekvadorju, kamor že dotekajo hrana, spalne vreče in druga oprema, pomoč pa je obljubila tudi EU, skupaj z Mehiko, Perujem in drugimi državami.

 

Foto: cbc.ca

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...