Zdravje v kočevski jelki

Jelka

Zdravje v kočevski jelki

Voditelj jutranjega programa Tomaž Okorn je zasledil, da kočevska bela jelka v svojem lubju skriva pravo bogastvo. Dr. Samo Kreft, profesor in raziskovalec s fakultete za farmacijo pravi, da iz tega lubja strokovnjaki že pridobivajo prehransko dopolnilo, razviti pa želijo še zdravilo za številne bolezni. “Končno, kar si želimo, je preprečevanje srčno-žilnih bolezni, lajšanje sladkorne bolezni, kar lahko z nekaterimi antioksidanti dosežemo,” pravi dr. Kreft.

 

Trenutno je na trgu že prehransko dopolnilo iz lubja kočevske bele jelke. “Vem, da ga nekateri uporabljajo vsakodnevno. Tudi osebno – če bi imel nek faktor tveganja – bi zagotovo posegel po njem,” pravi strokovnjak s fakultete za farmacijo.

 

Tomaža zanima še, ali je kočevska bela jelka morda ogrožena. “Z jelko pri nas gozdarji zelo zgledno gospodarijo,” pravi dr. Kreft in poudari, da je lubje, iz katerega pridobivajo zdravilne učinkovine, lubje tistih dreves, ki že padejo in to zaradi drugih namenov.

Se v naših gozdovih nemara skriva še kaj? “Prepričan sem. Vendar trenutno raje nadaljujemo raziskave jelke. Nismo namreč še povsem prepričani, katere snovi so notri, ne vemo, kako močno se kočevska jelka razlikuje od ostalih po Sloveniji in podobno.”

 

Tomaž je navdušen. “Dognanja naših strokovnjakov večkrat dokazujejo, da bukovi pa nismo!”

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...