Zbogom Prince

prince2
prince3
prince4

Zbogom Prince

Umrl je ameriški glasbenik Prince, legenda t. i. novega funka. Njegovo truplo so našli v četrtek zjutraj na njegovem posestvu Paisley Park v Minnesoti. Star je bil 57 let. Vzrok njegove smrti še ni znan.

 

Pevec je imel težave z zdravjem prejšnji petek, zaradi česar je moralo njegovo zasebno letalo zasilno pristati v Illinoisu. Ljudje, ki so mu bili blizu, so za ameriški spletni portal TMZ povedali, da je bil v bolnišnici zaradi gripe. Dan zatem je nastopil na koncertu v Atlanti in oboževalcem zagotovil, da je z njim vse v redu.

 

Prince velja za glasbenega genija in legendo t.i. novega funka. Pevec, pisec pesmi in tudi igralec je bil na glasbeni sceni pomembna osebnost skoraj 40 let. Njegova glasba je bila mešanica rocka, R&B soula, funka, hip hopa, disca, jazza in popa. V bogati glasbeni karieri je izdal 39 albumov, zadnja dva, HITNRUN Phase One in Phase Two, lani. Prodal je več kot 100 milijonov plošč.

 

Za glasbo se je začel zanimati že zelo zgodaj, prvo pesem naj bi napisal že pri sedmih. Leta 1979 je ustanovil skupino Revolution in izdal album Prince, ki je bil platinast po zaslugi uspešnic Why You Wanna Treat Me So Bad in I Wanna Be Your Lover. Uspeh so nadaljevali naslednji trije albumi Dirty Mind, Controversy in 1999. Leta 1984 je izšla njegova uspešnica Purple Rain, ki je bila tudi ena od skladb v njegovem filmu Škrlatni dež (1984).

 

Leta 1986 je njegova skupina Revolution razpadla in Prince je med letoma 1987 in 1991 izdal štiri albume kot samostojni glasbenik. Od leta 1991 je nastopal s skupino The New Power Generation. Med njegovimi najbolj znanimi uspešnicami so Let’s Go Crazy, When Doves Cry, Little Red Corvette, 1999, Kiss in Purple Rain.

 

Nagrajen je bil s sedmimi Grammyji, dobil je tudi zlati globus in oskarja, leta 2004 pa je bil izbran v dvorano slavnih rock’n’rolla. Znana glasbena revija Rolling Stone je Princa uvrstila na 27. mesto med 100 največjimi umetniki vseh časov.

Video

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...