Zares se pozdravite do konca!

Revma

Zares se pozdravite do konca!

Tomaž pogosto sliši tega in onega, kako da ga revma daje. Kaj sploh je revma? Strokovni odgovor je poiskal pri Borisu Lestanu, zdravniku na kliničnem oddelku za revmatologijo bolnišnice Petra Držaja.

 

»Revma je ljudska oznaka za številne bolezni, ki prizadenejo sklepe in izvensklepne strukture,« pojasnjuje. Revmatoidni artritis prizadane približno 1 odstotek odrasle populacije: pri nas je torej okrog 15 tisoč obolelih.

 

Vzroki za revmo so različni; nekateri zbolijo zaradi dedne obremenittve, drugi zaradi slabo pozdravljenih zlomov kosti, obrabe sklepov, poškodb vezi in kit… Žal pred revmo ni varen nihče: »Za vnetne revmatične bolezni lahko obolijo tudi otroci, že od rojstva naprej. Dobimo kar nekaj bolnikov iz pediatričnih ambulant. Danes lahko živijo že dokaj kvalitetno življenje,« pravi Peter Lestan.

 

Revmatične bolezni, vsaj vnetne, ki so avtoimunske bolezni, sicer niso ozdravljive. »Lahko pa jih vzdržujemo v ustrezni remisiji z zdravili. Tako, kot morajo to početi sladkorni bolniki ali tisti, ki trpijo zaradi visokega krvnega pritiska.« Hibi nista ozdravljivi, sta pa obvladljivi.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...