Zakaj otroci zavijajo z očmi?

Marko Juhant & Brigita Potocki 2
zavijanje-z-ocmi

Zakaj otroci zavijajo z očmi?

Z informacijami, z besedami običajno povemo le 20 odstotkov sporočila, pravi specialni pedagog Marko Juhant. “Moč sporočila pa je ravno v neverbalni komunikaciji tega sporočila. Tudi barva glasu je neverbalna komunikacija”, še dodaja. Na drugi torek v mesecu ga je (po tradiciji) v studiu Radia Ekspres gostila Brigita Potočki in z njim načela novo temo: neverbalna komunikacija. Njunemu pogovoru in komentarjem lahko prisluhnete spodaj. 

 

Za začetek: Kaj sploh je to neverbalna komunikacija?

 

 

Neverbalna komunikacija je tudi komunikacija “z obleko”. Vsaj pri odraslih to zelo dobro velja. Kaj pa pri otrocih?

 

 

Veliko staršem gre na živce, kadar otroci zavijajo z očmi. A v ozadju je dober razlog za to, pravi Marko Juhant. Poslušajte njegovo razlago in nasvet:

 

 

Jok je zelo pogost tip neverbalne komunikacije. Kako pa vemo, kdaj nam otrok z jokom sporoča stisko in kdaj zgolj izsiljuje?

 

 

Kdaj nas mora neverbalna komunikacija zaskrbeti?

 

 

Poslušalka Mateja pravi, da ima doma štiri otroke, težave pa nastajajo samo med bratcema. Eden je star štiri, drugi šest let. In mlajši neprestano nagaja in tepe starejšega, starejši pa se niti ne brani in vedno po pomoč pride k njej. Kaj storiti torej?

 

 

Poslušalka Tanja pravi, da je šla hči z 12 meseci v vrtec. Vse je potekalo mirno, med poletnimi počitnicami pa so jo vzeli iz vrtca ven. V tem času je spet začela kazati svoje “nestrinjanje” z metanjem stvari na tla. Tanjo tako zanima, kaj naj stori:

 

Še več o tem in drugih temah, o katerih piše Marko Juhant, si lahko preberete v časopisu Po pameti. Več o njem na http://čmrlj.si/casopis/.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...