Zakaj bi tekli bosi?

bosonogci

Zakaj bi tekli bosi?

Pri nas ima tek brez obutve že več sto privržencev, v tujini jih je precej več. Celo svoj mednarodni dan ima tako imenovani bosonogi tek. Obeležili smo ga 5. maja, v Sloveniji ga je zaznamoval 3. bosi tek v Kranju.

 

Gotovo ste tudi vi že slišali za tovrstni način gibanja, ob katerem se seveda zastavlja vprašanje, zakaj bi se ga sploh lotevali. Ustanovitelj gibanja za bosi tek pri nas, Marko Roblek: »Starejši se še spomnijo časov, ko so enostavno hodili bosi. Gre za najbolj naravno in običajno obliko človeškega gibanja. To ni nič novega.« Med drugim naj bi nam bosonogi tek pomagal razviti pravo tehniko teka, pri kateri naj bi naš korak pristal na prstnem delu stopala, ne pa na peti.

 

Roblek že dobrih pet let teče bos in od takrat se je poslovil od številnih zdravstvenih težav, kot so zviti gležnji, boleča kolena in križ ter vrsta ostalih težav, s katerimi se soočajo tekači. »Praktično takoj, ko sem odvrgel svoje tekaške copate, so me nehala boleti kolena.«

 

Rekreativcem, ki razmišljajo o tem, da bi tudi sami sledili njegovi poti, svetuje: »Postopnost, postopnost in še enkrat postopnost. Škoda bi bilo, da bi novopečeni bosonogcev iz ene vrste težav prešli v drugo.« Če se boste novega načina lotili preveč na hitro, se vam namreč lahko vnamejo mečne mišice. Zato najprej poskusite s krajšimi razdaljami, ko vas začnejo boleti mečne mišice, prenehajte teči. Kombinirajte bosonogi in tek v tekaški obutvi in tako postopno dosežite cilj. Torej naravno gibanje, ki nam je ljudem dano že ob rojstvu. Brez copat.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...