Zajtrk za ohranitev kraljestva

Zdravi zajtrk

Zajtrk za ohranitev kraljestva

Od 4. marca vam jutranji voditelj Radia Ekspres, Tomaž Okorn, na delovnem mestu postreže kraljevski zajtrk. Prijavite se v na zgornji povezavi. Do takrat ne bo manjkalo niti zanimivosti, povezanih s kraljevskimi zajtrkovanji.

 

Tomaž se je to jutro pogovarjal z Jožefom Oselijem, medarnodno priznanim kuharskim mojstrom, ki je bil med drugim tudi osebni butler maršala Tita. Stregel je že cesarje, šejke, zvezdnike, predsednike. Kakšne so bile njihove zahteve? »Običajno imajo za zajtrk določeno uro, določen ritual in tudi določen izbor jedi, ki ga redko menjajo,« pravi Oseli.

 

Ritual ob zajtrku je med drugim pomagal ohraniti švedsko kraljevino več stoletij. Ko je švedski kraljevi par, kralj Carl XVI in kraljica Silvija leta 2004 gostoval v Sloveniji, je za njuno hrano v hotelu Union skrbel ravno naš sogovornik.

 

S kraljevskim parom je pripotovalo celotno spremstvo, tudi šef strežbe z njihovega dvora. »Pogovarjala sva se okrog njihovega zajtrka. Povedal mi je, da so obdržali dinastijo kraljestva 400 let ravno zaradi rituala ob zajtrku. Tako so vsaj prepričani.« Namreč kralju so vsako jutro postregli mehko kuhano jajce v zlatem podstavku z zlato žlico. Na ta način so se lahko prepričali, da v hrano nihče ni mogel dodati kakega strupa.

 

Na Radiu Ekspres sledi še več zanimivosti, povezanih z zajtrkom. Jutri bo naša sogovornica Marija Merljak.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...