Začetek splošne mature

srednjesolci1

Začetek splošne mature

Učenci 6. in 9. razredov danes s preizkusom iz matematike začenjajo nacionalno preverjanje znanja, dijaki zaključnih letnikov srednjih šol pa z esejem iz maternega jezika splošno maturo.

 

Dijake 28. maja čaka še izpit iz angleščine, dva dni pozneje pa še drugi del izpita iz maternega jezika. Do sredine junija bodo potekali pisni izpiti iz preostalih predmetov, v drugi polovici junija pa ustni izpiti. Z uspehom na maturi bodo kandidati seznanjeni 11. julija. Lani je splošno maturo v spomladanskem roku opravljalo 7030 kandidatov, od katerih jih jo je uspešno opravilo 89,7 odstotka, kar je najboljši rezultat doslej. Bilo je tudi 320 zlatih maturantov, od katerih jih je 16 doseglo vse točke. Jesenski rezultat je le nekoliko slabši (88,5 %).

 

Nacionalno preverjanje znanja bo letos v 6. razredu opravljalo 18.132 učencev, v 9. pa 17.281. Je obvezno za vse, njegovi rezultati pa naj bi učencem in šolam pomagali pri preverjanju znanja in primerjavo z vrstniki na šoli oziroma v državi. Učenci 6. razredov bodo z dosežki na Nacionalnem preverjanju znanja seznanjeni 7. junija, učenci 9. razredov pa 31. maja.

 

Priprave na maturo in izpite bo tudi tema pogovora naslednji torek, 10. maja, ko bo Brigita med 10. in 11. uro po tradiciji gostila specialnega pedagoga Marka Juhanta. Več o dosedanjih gostovanjih izveste TUKAJ.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...