Za vas imamo nov poletni namig!

kobilarna lipica

  Ime

  Priimek

  Vaš e-mail naslov

  Kontaktni telefon

  Moj počitniški namig:

  Dovoljujem, da Radio Ekspres moje podatke lahko uporablja za namen, da me obvešča o programskih novostih, nagradnih igrah, promocijah in drugih aktivnostih, ki se nanašajo na vsebino in program Radia Ekspres.

  Za vas imamo nov poletni namig!

  Za vas bomo zbrali 50 dogodkov, prireditev in kotičkov, ki jih to poletje ne smete zamuditi oz. jih morate obiskati. Vsak delavnik vam predstavimo novega, lahko pa nam tudi sami predlagate svoj najljubši kotiček ali dogodek (izpolnite obrazec na levi). Uživajte v poletju!

   

  dnevi vina in poezije8. Dnevi vina in poezije

  Največji mednarodni pesniški festival v Sloveniji se začenja danes in bo trajal do sobote. Letošnja novost je huda pokušina, za katero se je treba prej prijaviti. Kaj to je, kaj vse ponuja festilva, pa izveste na posnetku.

   

   

   

  larger_pod-zvezdami-600-x-4299. Komedija pod zvezdami

  Oglejte si štiri predstave na Ljubljanskem gradu. Za vsako od teh imamo za vas tudi vstopnice, ki jih bomo delili vsak dan v Dobro jutru in Popolnem popoldnevu. Petkova Svetovalnica z Jernejem Kuntnerjem, Nino Ivanič, Majo Martino Merljak in Mikijem Rebuljem bo doživela že 100. ponovitev!

   

   

  Pisana_Loka_banner_710. Festival Pisana Loka v Škofji Loki

  Zadnji teden počitnic je pred nami. dajte otroke še kam odpeljati, da ne bodo v tem slabem vremenu le doma viseli. Teden lahko izkoristite za obisk Škofje Loke, kjer poteka festival. Več o njem na posnetku, da pa vas premamimo z glasbo – na festivalu bo kar nekaj glasbe od skupin Laibach, raperja Klemna Klemna do tria Vasko Atanasovski.

   

   

   

  dežela ljudskih pravljic11. Dežela ljudskih pravljic v Straži na Bledu

  Otroci bodo tam spoznali pravljične junake, trgovali z lokalno denarno valuto, se zavrteli na lovčevem vrtiljaku in poslušali pravljice. Super ideja za družinski vikend. Primerno za vse, od 0 do 99 let. Več pa na posnetku.

   

   

   

  rimljani12. Rimski legionarji Ave na Kongresnem trgu

  Kongresni trg bodo za tri dni zasedli predstavniki zgodovinskih društev iz Slovenije in tujine. Osrednji dogodek ob 2000. rojstnem dnevu Emone bo skušal poustvariti vzdušje iz rimskih časov. Ogledali si boste vojaške spretnosti, nastopile bodo vestalke, gladiatorji pa se bodo spopadli za slavo. Okrepčali pa se boste lahko tudi z rimskimi jedmi.


   

   

  header13.  Panč – mednarodni “stand up” festival

  Panč se je rodil 2008 na Ljubljanskem gradu ponosnima očetoma Andreju Težaku in Tinu Vodopivcu. Prisotni so bili dedki Komikaze in številni prostovoljci. Ob njegovem “rojstnem dnevu” si je njegove vragolije v samo enem večeru ogledalo kar 1300 obiskovalcev. Od 2010 pa nas v dobro voljo spravlja tudi v zimskem času. Ampak zima je še daleč. Punč pa že čaka na Ljubljanskem gradu, se vidimo 🙂


   

   

  trznica-114. Ljubljanska tržnica

  To ni le nakupovalno središče, ampak je kraj za druženje. Tu občasno potekajo tematski dogodki, na katerih se predstavljajo ponudniki ter pridelovalci iz različnih regij in združenj. Naš voditelj Tomaž pa je preverjal, kdo največ obiskuje tržnico in koliko “napitnine” pustijo turisti v poletnem času.

   

   

   

  hisa eksperimentov15. Hiša Eksperimentov

  Kdaj ste se nazadnje oblekli v milnični mehurček, lebdeli v zraku in opazovali tekočino, ki pleše? Kje lahko poslušate svoj odmev, se razmnožujete z zrcali, izdelate svojo risanko in se rokujete sami s seboj? Ste že šepetali na daljavo, opazovali svet z zamenjanima očesoma? Vabljeni v Hišo eksperimentov.

   

   

  kobilarna lipica16. Otroški tabori v Kobilarni Lipica

  V Kobilarni Lipica so tudi letos pripravili Poletni počitniški tabor za otroke. Otroci bodo teden dni vključeni v vsakdanje delo s konji. Pomagali bodo pri čiščenju in negi konj, prisostvovali bodo strokovnemu lonžiranju konja in podajanju znanja pri jahanju ter tako pridobivali nova, dodatna znanja. Sodelovali bodo tudi pri aktualnih opravilih v kobilarni in doživeli utrip Lipice, zibelke lipicanca. 

   

   

  letalski miting17. Miting malega letalstva

  Petek, praznik lahko izkoristite za ogled razstave maket letal v Lescah in njihvih vragolij v zraku. Gre za največjo modelarsko prireditev v Sloveniji, ki privabi tudi modelarje iz sosednjih držav. Razstavljena bodo letala v velikosti tudi treh metrov.

   

   

  kanalskok18. Skoki s 17-metrskega mostu v Kanalu ob Soči

  Ta vikend se bodo odvijali v Kanalu ob Soči, dogodek pa ponuja bogat spremljevalni program za družine in posameznike. Od rekreativnega teka na 7 km, do učnih ur skokov z metrske skakalnice za otroke, do koncertnih večerov in kuharskih delavnic.

   

   

  tehniški muzej slovenije knjižica19. Obiskovalce menda najbolj pritegnejo Titove limuzine

  Današnji namig je torej Tehniški muzej Slovenije v Bistri, kjer si lahko ogledate vrsto zbirk, od avtomobilov do zdravstvene opreme skozi čas. Družine, ki si želite muzej ogledati med vikendom same, lahko za 1 EUR kupite knjižico, ki otrokom zstavlja vprašanja o zbirkah muzeja.

   

   

  ljubljanski zmaj20. Koliko jih je na Zmajskem mostu?

  Vprašali smo vas, kam bi peljali svoje drage na lepše v Ljubljani ali njeni okolice. Park Tivoli, Ljubljanski grad, Tromostovje pravite. Če morate zaposliti otroke, vam priporočamo, da jih zaposlite s štetjem zmajev na Zmajskem mostu. Ne tam niso samo štirje, dvomestna številka je!

   

   

  17297_big_kamfest-velika21. Pivo, gledališče, glasba … Vse to na Kamfestu!

  V Kamniku se začenja 11. Kamfest, na katerem se bo zvrstilo 80 dogodkov. Prvič po skoraj stoletju boste imeli tudi priložnost, da obiščete prizorišče v Dvorcu Katzenberg  ko bo prva priložnost po skoraj stoletju, da si ogledate skrivnostno notranjost dvorca Katzenberg, ki je bil doslej zaprt za javnost.

   

   

  kravji bal22. Na Jezerskem ponosni na ovčice

  Poskusili boste lahko t. i. maslovnik, prisluhnili zgodbam in pripovedkam o tem, ko medved zalezuje ovčice, ko strela tolče v vrhove, pa seveda izvedeli tudi kaj o pridelavi volne. Več o dogajanju izveste na posnetku.

   

   

   

  dnevi medu23. Začenjajo se 24. Dnevi medu v Polhovem Gradcu

  Zvečer bodo odprli meden dogodek, nato pa do nedelje pripravili kar nekaj aktivnosti, degustacijo dobrot iz medu in samega medu iz številnih držav. S ste vedeli, da morajo čebele za 1 kg medu obleteti več milijonov cvetov. Če bi to naredila ena sama čebela, bi opravila pot, enako približno 7-kratnemu obsegu Zemlje …

   

   

   

  film pod zvezdami kinodvor24. Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu

  Vsak dan si lahko na gradu ogledate enega od filmov, že ta teden pa bo na sporedu skoraj legenda Woody Allen, ki tokrat prihaja s filmom Čarovnija v mesečini. Za vstopnice se boste morali pobrigati malo prej, saj jih za njegove filme razprodajo že kak dan prej. Foto: Nada Žgank

   

   

  trnfest25. Festival Trnfest!

  Čeprav so lani napovedovali t. i. “Zadnji Trnfest?”, letos na srečo prihaja nova izdaja. Nastopajoči so se pripravljeni odpovedati honorarjem, vendar bodo organizatorji vseeno skušali zbrati sredstva. Tudi prek dražbe, na kateri se boste lahko potegovali za večerjo s simpatično komičarko in voditeljico Ano Marijo Mitič …

   

   

   

  bičvoli čelendž26. Plaža na Kongresnem trgu

  To je enkratna priložnost! Plaža bo tam samo danes in jutri, v ponedeljek pa sledu o njej ne bo več. Postavili so jo ob igrišču za odbojko na mivki, ki bo ta vikend gostilo mednarodni turnir Ljubljana Challenge. Koliko mivke mislite, da so nasuli tam? 250 ton!

   

   

  schegenfest27. Schengenfest v Vinici

  Dva izmed poslušalcev smo tudi mi poslali na festival. Med njavečjimi zvezdniki letos so Him, Die Antwoord, Bajaga, 2Cellos in drugi. Izrednih zahtev menda nimajo, seveda pa zahtevajo svojo vrsto paštete, kruha, sadja, prevoze in tako naprej.

   

   

  ladjica ljubljanica28. Romantična vožnja z ladjico po Ljubljanici

  Celo poroko so že gostili na ladjici. Vi lahko poroko mirno izpustite in le uživate v vožnji, na Bregu vas bo 45-minutna vožnja stala 8 evrov. Novinarka Nika ima še eno, malce dražjo in na nek način bolj eksotično idejo. Poslušajte. Foto: pictureslovenia.com

   

   

  bicikelj29. Zapeljite se z Bicikljem

  Pred kratkim so mrežo izposojevalnic razširili tudi v nakupovalno središče BTC, kjer najdete tri nova postajališča, med tržnico BTC City in dvorano A, pri Cityparku in pri Vodnem mestu Atlantis. Hkrati pa bo MOL končno uredila tudi kolesarsko stezo skozi park Tivoli, zato vam ne bo več treba hoditi ob kolesu.

   

   

  gorenjska plaža30. Prenovljena Gorenjska plaža

  Javni bazen v Tržiču je bil dotrajan, zato so območje preuredili. Kompleks vključuje 974 kvadratnih metrov bazenov, na območju katerih je lahko do 500 ljudi, vključuje pa tudi amfiteater. Odprt je od nedelje do četrtka med 9. in 19. uro, ob petkih in sobotah pa do 21. ure. Foto: trzic.net

   

   

  kranfest31. Kranfest

  Ulice Kranja se bodo znova spremenile v najbolj množično prireditev na Gorenjskem – Kranfest s tradicionalno, tokrat že 32. Kranjsko nočjo. Kranfest ponuja glasbene ter športne dogodke, gledališke predstave in animacijski program na vsakem koraku, za obiskovalce vseh generacij.

   

   

  tango33. Objemanje in ples pod zvezdami

  Od junija do avgusta lahko vsako sredo zvečer na vrtu Čolnarne Tivoli zaplešete tango, ali ob plesišču le “pasete firbec”. To je tango pod zvezdami. Ni zaprtega tipa dogodek. Plesišče se odpre ob 20:30, vstopnine pa ni.

   

   

   

  podzemelj34. Kamp Podzemelj na Kolpi

  Osvežite se lahko Kolpi, eni najčistejših in naj toplejših rek v Sloveniji. Tik ob njej se v prijetnem, neokrnjenem naravnem okolju nahaja urejen kamp, ki deluje že 20 let. Foto: kamp-podzemelj.si

   

   

  SKUC235. Dobimo se pred Škucem

  Poletni festival bo že 12. leto, tokrat do 27. julija ponudil več kot 45 različnih dogodkov in obsega glasbene, literarne, gledališke in plesne dogodke, filmske projekcije, razstavi, modno revijo, ustvarjalne delavnice ter Škučevo tržnico.  Foto: skuc.org

   

   

  Blejska noč36. Beljska dnevi in Blejska noč

  Vsako leto jim že po tradiciji zagode dež, letos pa je napovedano lepo vreme, zato bodo lučke v jajčnih lupinicah spet zažarelele na Blejskem jezeru. Blejski dnevi obljubljajo bogat spremljavalni program, med drugim harmonikarje in kolesarje s starodobniki. Foto: bled.si

   

   

  knjiznica-krosnje37. Knjižnica pod krošnjami

  V parku Tivoli se ustavi ob torkih, sredah in četrtkih 15:00-20:00 uro, med vikendom pa se odpre že ob 10:00. To lokacijo najdeš med ribnikom, Čolnarno in tivolskim rastlinjakom. V njem Knjižnico pod krošnjami prezimuje najdeš tudi v primeru slabega vremena! Foto: visitljubljana.si

   

   

  triggerfinger38. Festival Pivo in cvetje

  Nastopili bodo Parni valjak, Triggerfinger, Dan D in drugi, obeta se bogat spremljevalni program – od sprevoda starodobnikov do tradicionalne ohceti.

   

   

   

   

  grossmanov39. Zombi zumba in zombi četvorka

  V Ljutomeru se bo deseti Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Do sobote bo ponudil 28 celovečernih filmov, enajst glasbenih dokumentarcev in 33 kratkih filmov z vsega sveta ter postavljal Guinnessov rekord v zombi četvorki.

   

   

  festival-ljubljana40. Festival Ljubljana danes in pred 62 leti

  Organizatorji pojasnjujejo, da je za poletnim festivalom že od začetka stala ideja, da bi t. i. visoko kulturo približali vsem. Pa si predstavljate, da so se takrat poleg opernih, plesnih in koncertnih zvezd predstavljali tudi živinorejci? Brez heca. Več na posnetku.

   

   

  družinski center mala ulica41. Otroci na poslikavo obraza

  Družinski center Mala ulica organizira poslikavo obraza vsak poletni vikend. Pravijo, da se otroci in odrasli največkrat odločijo za metuljčke, tigrčke, okraske. Tam si lahko ogledate tudi prvo zeleno steno v Ljubljani. Več o tem pa na posnetku. (Foto: JZ Mala ulica – center za družine in otroke v Lj.)

   

   

   

  botanični vrt42. Botanični vrt Univerze v Ljubljani praznuje 204. obletnico

  Danes ob rojstnem dnevu ob 11. uri pripravljajo klepet ob čaju ali kavi v čajnici Primula, kaj vse si lahko tam ogledate, kaj doživite pa na posnetku. (Foto: www.botanicni-vrt.si)

   

   

   

  bilbi43. Koncerti v Paviljonu na Kongresnem trgu

  Serijo koncertov začenja Bilbi z direktorji, ki se je boste spomnili po hitu Hvala za vijolice, 27. avgusta pa jo bo sklenila etnozasedba Kapobanda. Koncerte. Z Bilbi se je pogovarjal voditelj Grega Murn.

   

   

   

   

  Bojan Mežnaršič Šmarna Gora44. Kislo mleko na Šmarni gori

  Veliko ljudi jo obišče poleti ali pozimi, nekateri že pred službo, nekateri ponoči z naglavno lučko. Poleti obiskovalcem menda najbolj tekne kislo mleko, ki ga kisajo kar na Šmarni gori sami. Tole fotografijo nam je poslal poslušalec Bojan Mežnaršič, ki pravi “Šmarna gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor.”

   

   

   

  laguna45. Osvežitev v bazenu

  Podelili smo nekaj vstopnic za obisk Mestne plaže Laguna, kjer med tednom za najmlajše organizirajo tečaje plavanja, med vikendi animacijo, večeri pa so posvečeni starejšim, koktajlom in zabavi. Kje še se lahko okopate? (Foto: laguna.si)

   

   

   

  park-tabor-246. Dogodki v parku Tabor

  Največ se jih odvija ob sobotah, med tednom pa je tam več športnih aktivnosti. Doslej so uvedli umetniški sejem, nostalgični sejem, Zelemenjado, v jeseni prihaja še Knjižnica REČI. Kaj se bo v parku dogajalo ta vikend? Na posnetku. Foto: visitljubljana.si

   

   

   

  park na barju47. Nov park na Barju

  Vabljeni v nov park ob južni ljubljanski obvoznici, ki je bil urejen v sklopu projekta Povezava mesta s Krajinskim parkom Ljubljansko barje. Župan Ljubljane pravi, da se ga ljudje še niso povsem navadili, da pa bo zagotovo postal priljubljena točka.

   

   

   

  ana desetnica48. Ana Desetnica tudi v Ljubljani

  V Ljubljano se vrača ulično Gledališče Ane Monro, ki že 17. leto zapored prinaša najbolj zanimivo dogajanje. Katerih dogodkov in predstav letos res ne smete zamuditi in o niti, ki vas vodi skozi predstavo, na posnetku. (Foto: anamonro.org)

   

   

   

  brains razstava49. Fitnes možganov v Ljubljani

  Na Gospodarskem razstavišču si lahko ogledate razstavo Možgani – zgodba od znotraj; v juliju dva za ceno enega. Razstavo spremljajo številna predavanja in delavnice, vsak torek ob 10-ih npr. brezplačni Fitnes možganov. Kakšne vaje za spomin, ravnotežje, koncentracijo boste spoznali?

   

   

   

  50. V Okusi Ljubljanejuniju predstavitev Okusov Ljubljane

  Gre za blagovno znamko hrane, ki je nastala s sodelovanjem Turizma Ljubljana in Janeza Bogataja. Okusite jo lahko v 60 gostinskih lokalih in trgovinah. Na jedilniku tradicionalne slovenske hrane so tudi šnihtlov zos in leteči žganci, več o tem pa na posnetku.

  Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

   Loading ... Loading ...