Za nižje položnice!

Achieve

Za nižje položnice!

V Sloveniji je žal vse več družin, ki težko plačujejo položnice, od katerih velik delež predstavljajo elektrika in voda. Tudi te položnice pa se da znižati. V Sloveniji deluje tako imenovani program “Achieve”, ki družinam z nizkimi prihodki svetuje in priskrbi primerne naprave za zmanjševanje računov elektrike in vode. Za tem projektom stoji Focus, društvo za sonaraven razvoj. Vodja programa energetika Tomi Tkalec: “Družina oz. gospodinjstvo se najprej prijavi za brezplačen ogled in se dogovori za termin. Svetovalec pri njih doma pregleda stanje, račune za elektriko in vodo, naredi analizo porabe različnih aparatov. Na tej podlagi družina ugotovi, koliko denarja dejansko na letni ravni porabi za neko žarnico, nek aparat,” pojasnjuje Tkalec.

 

Sledi še en obisk, kjer družini svetujejo, kako do nižjega računa za elektriko in vodo, gospodinjstvo pa dobi tudi en paket naprav za varčevanje z energijo in vodo. Ta paket vsebuje varčne sijalke, tesnila za vrata in okna ter podobno.

 

V želji po nižjem računu je do društva pristopil tudi naš leteči reporter, Grega. Prijazno so mu razložili, da so do svetovanja v prvi vrsti upravičene ogrožene družine. Podrobneje o tem, katere družine so upravičene za svetovanje, poslušajte v tonski priponki.

 

Vse družine – ne glede na višino svojih prihdkov – pa lahko kljub temu povabijo strokovnjaka k sebi na dom, da analizira porabo energije. Podrobneje na tej spletni povezavi.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...