Z zvokom razbijali kozarce

O Valentina Vodnika
info to?ka

Z zvokom razbijali kozarce

Zvok je lahko tudi ubijalec. Ali bolje rečeno razbijalec. To so na info točki Točki.Zate. pred magistratom, kjer poteka večina projektov Zelene prestolnice Evrope, pred kratkim poskušali dokazati učenci OŠ Valentina Vodnika tako, da so dejansko razbijali kozarce. Več na posnetku:

 

 

Osnovnošolci so praktično prikazali, da lahko zvok tudi škoduje. Bolje rečeno hrup. V mislih nismo imeli samo primerov, ko vaši otroci navijajo glasbo tako glasno, da jo slišijo tudi v sosednji vasi. Strokovnjaki ocenjujejo, da je hrup kriv vsaj za 10.000 primerov prezgodnjih smrti na leto. In hrup naj bi bil kriv tudi za porast sladkorne bolezni. O tem smo se pogovarjali s strokovnjakinjo NIJZ:

 

 

Na Točki.Zate so sodelavci NIJZ predstavili tudi aplikaciji za pametne telefone, s katerima lahko sooblikujete zvočno sliko Ljubljane. Po lastni presoji posnamete zvok na poljubni lokaciji na področju občine Ljubljana, izpolnite vprašalnik in s tem sporočite, kako zvoki okolja vplivajo na vas. Aplikaciji se imenujeta »Zvoki ljubljane podjetja GDI« in »Sound Meter podjetja Smarto Tools co.« in sta brezplačni.

 

 

Tudi učenci OŠ Valentina Vodnika so razvili svojo aplikacijo, ki vam bo pomagala pobegniti stran od hrupa. Do nje lahko dostopate tukaj.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...