Vzpenjača vozi že 10 let

ljubljanski-grad-tirna-vzpenjaca

Vzpenjača vozi že 10 let

Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad praznuje desetletnico delovanja, ki jo bodo danes, 28. decembra, obeležili s koncertom na Krekovem trgu in dogodkom Ko spomini oživijo ob 18. uri. Na prireditvi bo nastopila Alenka Godec ob spremljavi Policijskega orkestra.

 

Na Ljubljanskem gradu so ob desetletnici vzpenjače zapisali, da so ideja, želja in potreba po izgradnji tirne vzpenjače, ki bi povezovala staro mestno jedro in Ljubljanski grad, stare že več kot stoletje. O njej je že leta 1897 v pismu takratni avstro-ogrski državni oblasti pisal župan Ljubljane Ivan Hribar.

 

Drugo decembrsko soboto so na gradu zabeležili nov rekord, ko je vzpenjača na grad v enem dnevu prepeljala 3080 potnikov. “Vse dosedanje dnevne rekorde smo postavili v glavni poletni sezoni, tokratni decembrski pa kaže, da je naša zelena prestolnica upravičeno umeščena med deset najboljših zimskih destinacij, kot v teh dneh poroča britanski Guardian,” so ob rekordu zapisali na Ljubljanskem gradu.

 

Tirna vzpenjača se je po njihovem pripovedovanju izkazala kot ena najpomembnejših mestnih pridobitev. Konec leta 2010 so na Ljubljanski grad prepeljali milijontega potnika, sredi avgusta 2014 dvomilijontega, trimilijontega pa se bodo po predvidevanjih razveselili maja prihodnje leto.

 

Potniki tirne vzpenjače sicer prihajajo z vsega sveta, z njo pa so se na grad pripeljali tudi številni visoki gostje. Med drugim sta se z vzpenjačo na grad zapeljala britanska kraljica Elizabeta II in vojvoda Edinburški.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...