“Vsi me poznajo! Veličastno!”

Helena igon

“Vsi me poznajo! Veličastno!”

Helena Žigon je legendarna slovenska tekačica, ki šteje že 85 let, brez nje pa praktično ne mine nobena večja tekaška prireditev. Tudi na letošnjem Ljubljanskem maratonu ne bo manjkala: “Prav dobro sicer nisem pripravljena, saj je zbolela kolegica, s katero sva skupaj trenirali. Kljub temu pa ne bom brez družbe, saj mi jo je obljubil sosed,” pravi simpatična gospa.

 

Na tekaških prireditvah jo vsi dobro poznajo; jutranji voditelj Tomaž Okorn pravi, da je Žigonova skoraj prva zvezda slovenske atletike. “Vam povem, da je to nekaj veličastnega. Vsi me poznajo. Ko pridem, vsi vedo, da zdaj pa Helena teče,” se nasmeji vztrajna tekačica. “Nedavno sem bila teden dni v Topolščici in skoraj vsak drugi me je pozdravil, češ vi ste pa tisti, ki tečete!”

 

Helena Žigon je pred 22-timi leti zbolela za rakom; zdravniki so rekli, da jo lahko reši le dobra kondicija. “Res me je reševala moja kondicija. Ko sem po letu dni končala z zdravljenjem, sem zopet začela teči.” Prizna, da po bolezni ni bilo težko, vendar treningi so bili iz dneva v dan lažji.

 

Tomaž se ob tem nasmeji, da je njegova žena kar vesela, ko gre na trening, da ima tako vsaj malo miru. “Moj mož pa ni prav nič vesel. Vedno vpraša, če res moram spet iti. Skrbi ga!” 85-letna tekačica ga potolaži, češ, da jo bo že kdo pobral, če bo padla.

 

Helena Žigon kot izkušena udeleženka tekaških prireditev pred Ljubljanskim maratonom tekačem svetuje, da začnejo počasi. “Če imate moč, pospešujte, da v cilj pridete s hitrim tempom in nasmehom na obrazu!”

 

Na fotografiji je Helena Žigon z našim letečim reporterjem Grego Murnom, ko sta se udeležila teka za upanje v forganizaciji Europa Donna Slovenije.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...