Vse najboljše, Nebotičnik!

Neboti?nik

Vse najboljše, Nebotičnik!

Nebotičnik stoji na mestu nekdanjega srednjeveškega samostana. Kot najbrž veste, njegovi temelji segajo 18 metrov globoko. Tako je ena najbolj potresno varnih stavb v Ljubljani še danes.

 

Voditelj Popolnega popoldneva, Grega Murn, je po spominih zgodnjih let Nebotičnika pobaral znanega Ljubljančana, Demetra Bitenca: »V tistem obdobju, pred drugo vojno, je bil Nebotičnik senzacija. Tam je bil tudi prvi bar. Študentje smo imeli seveda horro legalis, tako da v bar, ki se je odprl po deseti uri, nismo mogli,” se spominja. Da bara ljubljanski študentje niso opazovali le od zunaj, so lastniki poskrbeli ob nedeljah. Takrat se je bar odprl že ob štirih popoldne, tako da so ga študentje z veseljem obiskovali takrat.

 

Grega je sogovornika povprašal tudi o obdobju, ko so v Nebotičniku, v baru, kraljevale “prijateljice noči”. “To pa ne vem. Ne spominjam se. Saj tudi ne vem, kdaj točno je končal svojo ero.”

 

Tudi Tomaž v jutranjem programu ni obšel rojstnega dne znamenite stavbe. Izbrskal je zapis iz časnika Slovenski narod. Septembra leta 1931, torej še za časa gradnje Nebotičnika, so zapisali, da smo nanj Slovenci upravičeno ponosni. Takrat je šlo namreč za eno najvišjih stavb v Evropi (!). »Zapisali so, da nam ga zavidajo tako v Beogradu, kot v Zagrebu in da so v obeh mestih že začeli delati načrte za svoje nebotičnike. Samo da – tako piše v časniku iz leta 1931 – niso še zbrali potrebnega DROBIŽA!«

 

Vse najboljše, Nebotičnik. Omenjen tudi v zimzelenčku Belih vran…

 

Avdio

Video

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...