Vrane celo nad otroke na igriščih?

Vrana

Vrane celo nad otroke na igriščih?

Leteči reporter Grega je na spletni strani MOL-a, med pobudami občanov, zasledil pritožbo, da se vse bolj napadalne vrane v Ljubljani znesejo celo nad otroke na igriščih. Obrnil se je na strokovnjaka, ornitologa, Tomaža Jančarja.

 

Pravi, da bodo vrane napadalne vsaj še do sredine junija, ko sive vrane vzrejajo svoje mladiče. Najbolje se jim je umakniti. »Napadom vran se je moč izogniti tako, da v bližini vrtcev in šol vranam ne pustimo, da bi gnezda sploh znesle. Če pa gnezda tam že so, pa je najbolje, da se takšnim mestom enostavno izogibamo,« pravi Tomaž Jančar.

 

Številni občani pri tem pomislijo na enostavnejšo rešitev, na odstrel. »Vrane sicer niso zaščitena vrsta, sodijo med divjad, med lovno divjad in jih lovci vsako leto dejansko na tisoče postrelijo. Je pa res, da lov v naseljih ni dovoljen,« pojasnjuje ornitolog.

 

Vrane so sicer po oceni slovenskih ornitologov dosegle populacijski prag, menijo, da njihovo število ne bo več naraščalo. Skozi leto načeloma niso nevarne, napadalne so – kot že izpostavljeno – le v času vzreje mladičev. Do sredine junija torej pazljivo!

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...