Višji DDV: spet »šoping in Graz«?

Euri 1

Višji DDV: spet »šoping in Graz«?

»Ker nimamo rasti, ni dodatnih dohodkov. Zvišanje DDV-ja je seveda en možni ukrep, ki je lahko le začasen. Kakšen bo imel vpliv na Slovenijo v recesiji, je zdaj težko oceniti,« Tomažu pojasnjuje ekonomist Peter Kraljič.

 

Bo to res znižalo naš primanjkljaj v proračunu? »Finančni minister mora vsekakor presoditi, kje so plusi in kje minusi. Izhodišče mora biti, koliko bomo lahko še prihranili; nekatere druge države so veliko bolj zarezale v stroške, kot mi.«

 

Hrvaška se je že opekla pri dvigu DDV. Javnih financ ni uravnotežila. Ukrep v prvi vrsti seveda prinese višje cene in bati se je, kako bo to prenesla povprečna slovenska družina. »Vprašljive so trditve premierke Bratuškove, da se bodo stroški povprečnega gospodinjstva dvignila le za dobra dva evra,« pisanje in poročanje povzema jutranji voditelj Tomaž.

 

Zvišanju DDV-ja nasprotujejo tudi direktorji podjeetij in trgovci; imeli bodo le dodatne stroške, ker bodo morali posodobiti programsko opremo. Poleg tega se bojijo, da bo dvig DDV-ja povzročil odliv kupne moči v tujino.

 

Avstrija ima recimo 20-odstotni DDV. Bomo spet prepevali »Šoping, šoping in Graz«?

 

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...