Varno nakupovanje preko spleta

online nakup

Varno nakupovanje preko spleta

V sredo obeležujemo svetovni dan pravic potrošnikov. Rdeča nit letošnjega bo graditev digitalnega sveta, ki mu potrošniki lahko zaupajo. O svojih pravicah se bodo lahko potrošniki pozanimali na dnevu odprtih vrat med 9. in 18. uro na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki ga v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom organizira Evropski potrošniški center Slovenija (EPC). Obiskovalci bodo lahko zavrteli kolo sreče in prejeli praktične nagrade ter sodelovali v kvizu z Matjažem Javšnikom in se povzpeli na edinstven primerek starodobnika v Sloveniji.

 

Nakupovanje preko spleta v Sloveniji

V ospredju letošnjega dne pravic potrošnikov je graditev digitalnega sveta, ki mu potrošniki lahko zaupajo. Po podatkih Sursa je lani v Sloveniji vsaj enkrat preko spleta kupovalo 48 odstotkov oseb, starih od 16 do 74 let. V zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem je nakup opravilo 40 odstotkov Slovencev, medtem ko je povprečje za EU 55 odstotkov. Večina pri tem ni imela težav, če pa so jih imeli, so bile te ponavadi povezane z nepravočasno dostavo.

 

Predstavniki ministrstva bodo na letošnjem dnevu odprtih vrat predstavili tudi novosti zakona o potrošniških kreditih, ki se je začel uporabljati 3. marca, in se nanašajo predvsem na področje kreditnih pogodb za nakup nepremičnin.

 

Varno nakupovanje preko spleta

Ob tej priložnosti smo v studiu gostili Romano Javornik iz Evropskega potrošniškega centra, ki nam je povedala, kakšne napake ponavadi naredijo tisti, ki nakupujejo preko spleta. Odgovoru prisluhnite spodaj. Več o največjih nevarnostih, ki jih prinaša nakupovanje preko spleta, in o varnem nakupovanju pa si lahko preberete na strani Varni na spletu.

 

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...