V Ljubljani proti klopom

cepljenje otrok

V Ljubljani proti klopom

V treh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL) bo naslednji teden potekalo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, ki bo na voljo po ugodnejši ceni. Akcijo pripravljajo, da bi čim večjemu številu prebivalcev zagotovili ustrezno zaščito pred nevarno boleznijo, ki jo prenašajo klopi in za katero ni zdravila. Dobrodošli so vsi, ne le Ljubljančani.

 

Slovenija že dobrega pol stoletja velja za endemsko žarišče klopnega meningoencefalitisa, cepljenih pa je le sedem odstotkov ljudi. Za to boleznijo zboli povprečno 250 Slovencev na leto, pri čemer je obolevnost najvišja na Gorenjskem, Koroškem ter v osrednjeslovenski in celjski regiji.

 

Med 27. in 29. septembrom bodo tako posebne cepilne enote med 8. in 18. uro poskrbele za cepljenje v zdravstvenih domovih Bežigrad, Moste-Polje in Šiška. Cepljenje bo potekalo po ugodnejši ceni, enotni ceni 20 evrov za odmerek, ki bo veljala za odrasle in otroke. Naročanje ni potrebno, če imate cepilno knjižico, pa jo prinesite s seboj. 

 

Akcijo pripravljajo jeseni, saj je zaradi bližnje zimske neaktivnosti klopov to najprimernejši čas za prvi odmerek, sicer pa se lahko cepimo kadarkoli. Za zagotovitev celovite zaščite je treba prejeti tri odmerke, za zadostno zaščito pa sta dovolj že dva, zato bo akcija cenejšega cepljenja potekala v dveh valovih z enomesečnim razmikom.

 

Stranski učinki so redki in blagi, denimo pordelo in boleče mesto injeciranja ali slabo počutje z bolečinami v mišicah, ki hitro mine. Ne cepijo pa tistih, ki so alergični na jajčne beljakovine, bolnikov z avtoimunimi boleznimi ali drugimi boleznimi, ki oslabijo imunski sistem, ter bolnike, ki prejemajo kemoterapijo oziroma biološka zdravila.

 

Družinska zdravnica iz enote Moste-Polje Katerina Bubnič Sotošek svetuje, da prisesanega klopa čim prej odstranimo sami, saj dlje, ko je prisesan, večja je možnost okužbe s klopnim meningoencefalitisom in drugimi boleznimi, ki jih prenašajo klopi. 

 

Če smo se okužili s klopnim meningoencefalitisom, se bo slabo počutje z visoko vročino, bolečinami v mišicah in kosteh običajno pričelo od sedem do 14 dni po okužbi, nato bo sledilo nekaj dni boljšega počutja, nato pa faza bolezni, ki lahko vodi tudi v smrt.

 

V ZDL opozarjajo še, da klopa lahko dobimo ne le v gozdovih, ampak povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevje, torej tudi na domačih vrtovih, v parkih in na otroških igriščih. Še posebej je cepljenje priporočljivo za vse, ki se radi gibljejo v naravi.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...