Uporabno iz plastičnih vrečk

Odpadne vre?ke

Uporabno iz plastičnih vrečk

Leteči reporter tokrat o plastičnih vrečkah. “Moramo si priznati, da je v trgovini najlažje kupit plastično vrečko in vanjo zložit kupljene stvari. Doma je potem druga slika, saj se nam te vrečke kopičijo. Zakaj jih ne bi predelali?” se vpraša leteči in hitro najde pravo sled…

 

Maja Rijavec je članica društva Smetumet, v katerem ustvarjajo iz umetnih materialov. “Osredotočamo se na uporabne stvari, ogromno je nosilnih vrečk iz recimo polomljenih dežnikov, različne embalaže, cerad, torb. Tu so tudi oblačila, pohištvo, skratka, omejitev ni,” razlaga Rijavčeva.

 

Grego zanima, ali se da tudi iz plastičnih vrečk, ki jih namerava unija do leta 2020 popolnoma ukiniti, izdelati kaj uporabnega. “Vsekakor! Tako kot iz večine drugih odpadkih materialov. Plastična vrečka je material, ki se gad a odlično šivati, likati, kvačkati. Super surovina je!” pravi Maja Rijavec.

 

Svetuje nam, da se doma malo poigramo z odpadno vrečko, nato pa skušamo iz nje (njih) ustvariti nekaj, kar nam bo služilo v trajno uporabo. “Recimo cekar, košaro.” Verjame, das mo ljudje izredno iznajdljivi, vprašanje je le, ali imamo potrebno motivacijo. “Naše babice, dedki so bili izredno iznajdljivi. Ja, mogoče iz nuje, ki je danes več ni in se zaradi tega kreativnost malce pozabi. Prepričana pa sem, da je še vedno v vsakomur izmed nas.”

 

Tomaž pri tem meni, da naše babice in dedki sicer niso uporabljali plastičnih vrečk. “So bili pa takrat, ko so se pojavile na trgu, nad njimi tako fascinirani, da jih mnogi še danes hranijo v predalih.”

 

Foto: smetumet.com

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...