Uporabniki proti rušenju Roga

rog pogorel
tovarna rog

Uporabniki proti rušenju Roga

V ponedeljek zjutraj so na območje nekdanje tovarne prišli varnostniki in pripeljali tudi bager, saj naj bi pričeli z deli. To pa se ni zgodilo, saj je več kot 100 oseb postavilo barikade in rušenje tudi fizično preprečilo. Pri tem je prišlo tudi do prerivanja med njimi in varnostno službo, zato je bila na območje napotena policija.

 

Po jutranjem incidentu so rogovcem v podporo solidarnost izrazili tudi v Alternativni akademiji, Iniciativi za demokratični socializem (IDS) in poslanski skupini Združena levica (ZL). Vsi so obsodili nasilje, ki so ga varnostniki družbe Valina uporabili proti rogovskim aktivistom.

 

Kot so še zapisali v IDS, se v Rogu brani možnost svobodnega ustvarjanja mimo logike projektnih razpisov in bi podreditev razpisom, ki ga je župan donedavno ponujal Rogu v zameno za avtonomijo, uničila prav tisto jedro, iz katerega izhaja presežek rogovske ustvarjalnosti.

 

Ljubljanski župan Zoran Janković je dogajanje označil za oviranje začetka prve faze revitalizacije Roga. Napovedal je, da bodo na občini uporabili vsa pravna sredstva za zaščito svoje lastnine, menil je tudi, da je gradbišče v Rogu z današnjim dnem vzpostavljeno.

 

Prenova Roga bo stala 15 mio evrov, financirala pa se bo iz proračunskih sredstev MOL-a za leto 2017-2018 in bo končana v dveh letih, je še pojasnil. Glede nasilja v Rogu je dejal, da zadevo prepušča policiji.

 

Foto: tovarna.org

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...