Umrl Tomaž Pandur

pandur tomaz

Umrl Tomaž Pandur

Med gledališko vajo v Skopju se je danes poslovil mednarodno priznani režiser Tomaž Pandur. Makedonski mediji poročajo, da je umrl med vajo za predstavo Kralj Lear v Makedonskem narodnem gledališču zaradi srčnega zastoja. Star je bil 53 let.

 

Pandur se je rodil leta 1963 v Mariboru, leta 1988 je na ljubljanski AGRFT diplomiral iz režije. Sprva je bil tesno povezan z rodnim Mariborom, kjer je umetniško vodil tamkajšnjo Dramo. Še kot študent je vodil svojo gledališko skupino Tespisov voz in uprizoril več predstav, s katerimi je opozoril slovensko in jugoslovansko gledališko javnost. Po krajšem umiku je začel režirati v tujini in ustanovil svoje gledališče Pandur.Theaters, ki ga vodi dramaturginja Livija Pandur.

 

Bil je izredno plodovit ustvarjalec. Njegove režije so temeljile na priredbah dramskih klasik, h katerim je pristopal na izrazito samosvoj način. Med njegovimi znanimi odrskimi projekti so Faust, Tesla Electric Co., Hamlet in Medeja.

 

Goethejevo dramsko pesnitev o človeku, ki je prodal svojo dušo hudiču, je po 25 letih ponovno uprizoril lani. Fausta so premierno videli obiskovalci ljubljanskega poletnega festivala, ljubljanska Drama, v koprodukciji katere je nastal, pa je z njim nedavno požela veliko zanimanje na ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti. (STA)

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...