Umrl Fidel Castro

Fidel Castro Gesturing While Speaking at Podium on Reprisals

Umrl Fidel Castro

Dolgoletni kubanski predsednik in vodja komunistične revolucije Fidel Castro je umrl v petek v starosti 90 let. Zaradi slabega zdravja se je iz javnega življenja umaknil že leta 2006 in na čelo države imenoval svojega brata Raula Castra. V državi bo nekaj dni veljalo žalovanje.

 

Vzroka smrti niso sporočili. Tudi sicer je bilo njegovo zdravstveno stanje državna skrivnost. Nemška tiskovna agencija dpa je poročala, da je že vrsto let bolehal zaradi neke črevesne bolezni, ki ga je tudi privedla do tega, da je leta 2006 predal oblast bratu. Nazadnje se je v javnosti pojavil 13. avgusta ob praznovanju svojega 90. rojstnega dne.

 

Fidel se je rodil v mestu Biran na vzhodu Kube kot nezakonski otrok španskemu priseljencu, ki je postal uspešen kmetovalec, in njegovi služkinji. Študiral je pravo v Havani in odprl odvetniško pisarno, leta 1956 pa je s Che Guevaro in drugimi somišljeniki začel gverilsko vojno proti vladi generala Fulgenica Batiste.

 

Leta 1959 je prisegel kot predsednik kubanske vlade in v državi uvedel komunistični režim. Njegovi podporniki trdijo, da je Kubo vrnil ljudem, nasprotniki pa ga obtožujejo zatiranja opozicije. V zgodovino se je zapisal tudi kot človek, ki se je s svojim komunističnim režimom pred nosom ZDA zoperstavil desetim ameriškim predsednikom. Preživel naj bi več kot 600 poskusov atentatov.

 

Njegov brat Raul Castro je februarja 2008 tudi uradno postal kubanski predsednik, aprila 2011 je prevzel še vodenje kubanske komunistične partije. Za cilj si je postavil “posodobitev” kubanskega socialističnega gospodarstva in uvedel številne spremembe. Med drugim je Kubancem dovolil imeti v posesti hiše in avtomobile ter otoplil odnose z ZDA. S predsednikom ZDA Barackom Obamo je decembra 2014 sklenil dogovor za izpustitev političnih zapornikov na Kubi in obnovitev diplomatskih odnosov med državama.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...