Težnje za manj cepljenj

Jezen pes

Težnje za manj cepljenj

Tomaž je v jutranjem programu poklical Jožeta Vidica, ki je med drugim tudi odgovorni urednik revije Moj pes. »Cepljenje zoper pasjo steklino je zakonska obveza vseh pasjih skrbnikov,« pove in pri tem poudari, da je steklina zelo nevarna bolezen, zaradi katere po svetu na leto umre do 50 tisoč ljudi.

 

Tudi določila Evropske unije velevajo, da prvič psa cepimo pri treh mesecih, nato pa odraslo žival enkrat letno. Zakaj se torej nekateri lastniki psov zavzemajo za manj cepljenj? »Nekateri proizvajalci cepiv na izdelek napišejo, da je vsebnost protiteles za dve ali celo tri leta. Vendar morali bi preveriti na določenem številu psov, kako je to v praksi,« meni Vidic. Če bi se izkazalo, da to drži, kar proizvajalec trdi, potem vsekakor ni nobenega razloga, da bi cepljenje zoper steklino opravljali na dve ali tri leta.

 

Steklina v Sloveniji je sicer pod nadzorom. V preteklosti je bilo nekaj težav ob meji s Hrvaško, vendar so nato tudi v sosednji državi začeli preventivno cepiti lisice. »Nazadnje je v Sloveniji človek umrl zaradi stekline leta 1952.«

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...