Težave s »potepuhi«

Muca

Težave s »potepuhi«

Leteči reporter Sašo ugotavlja, da je iz leta v leto tozadevno manjša težava, lastniki so vse bolj osveščeni. Kljub temu pa ni še vse tako, kot bi moralo biti. V zavetišču Gmajnice so v 10-letnem obdobju oskrbeli okrog 6 tisoč prostoživečih mačk in jih vrnili nazaj v okolje. »Zagotovo niso vse preživele. Ocenjujemo pa, da je v Ljubljani in bližnji okolici od 5 do 6 tisoč prostoživečih mačk,« pove Marko Oman, vodja zavetišča.

 

Zaradi teh mačk je težava večplastna: »Vozniki se pozimi pritožujejo, da jim mačke skačejo na pokrov motorja in jim poškodujejo avtomobil. Spomladi je težava v tem, da se pritožujejo lastniki vrtov, ko jim živali brskajo po gredicah. Skratka, v ozadju je predvsem neka škoda, ki se nekomu povzroči,« še pove Oman.

 

Najpogostejše bolezni med prostoživečimi mačkami so mačji AIDS, mačja levkoza in mačja kuga, ki pa za ljudi niso nevarne…

 

Tudi Radio Ekspres poziva, da ustrezno skrbite za svoje živali; če ne nameravate sprejeti mladičkov, poskrbite, da jih ne bodo imeli. Poseg opravijo v vsaki veterinarski ambulanti.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...