Težav z iskanjem ključev je konec!

Chipolo

Težav z iskanjem ključev je konec!

Skupina trboveljskih podjetnikov je razvila poseben obesek, ki se imenuje chipolo. Gre  za obesek s tehnologijo bluetooth, ki se poveže s pametnim telefonom in se oglasi vedno, ko se ključi preveč oddaljijo od telefona.

 

V ekipi, ki je zasnovala praktično napravo, je tudi Jure Zdovc (seveda ne znani slovenski košarkarski as). “Obesek lahko namestimo na torbe, računalnik, ključe, denarnice. Celo na kužka!” Pravi, da zadeva deluje po principu “toplo – morzlo”. “Ko je telefon povezan s chipolom, kaže ali grem pravilno proti predmetu, ki ga iščem, ali grem stran. Ko pridem dovolj blizu, s pomočjo zvoka iskani predmet hitro lociramo,” ensotavno razloži Zdovc.

 

Kaj pravijo na to, da je na trgu že več podobnih napravic? “Zgodbo mi peljemo že nekaj časa, vmes so se pojavili tudi drugi. Pravimo, da imamo nekaj prednosti pred konkurenti, vendar presodili bodo ljudje sami,” pravi Zdovc. Doda, da seveda ne moremo govoriti o kopiranju, saj bi bilo to isto, kot če bi v primeru telefonov rekli, da jih “kopirajo”.

 

En obesek chipolo v prednaročilu stane okrog 20 evrov, prve bo možno kupiti decembra. Naročil je že za okrog 6, 7 tisoč obeskov.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...