Testi za verjetnost raka tudi pri nas

Angelina Jolie

Testi za verjetnost raka tudi pri nas

Zagotovo ste brali, da si je dala slovita igralka Angelina Jolie odstraniti dojke zaradi velike verjetnosti, da bi zbolela za rakom dojke. Tomaža na jutranjem programu je zanimalo, ali imajo takšne privilegije le zvezde, kot je Angelina. Torej ali so takšne analize dostopne tudi Slovenkam?

 

»Vsekakor. Na Onkološkem inštitutu imamo že od leta 2000 dejavnost onkološkega genetskega svetovanja, ki pokriva to področje celostno in za vso Slovenijo,« pojasnjuje strokovni direktor inštituta, doktor Janez Žgajnar. Naredijo nabor posameznikov ali družin, pri katerem bi to prišlo v poštev, opravijo svetovanje, ponudijo testiranje, ki ga tudi opravijo na inštitutu. Na podlagi ugotovitev svetujejo ukrepe, ki jih ravno tako izvedejo pri njih.

 

Za takšne analize ni potrebno dodatno plačilo. »Natančne cene obravnave ne vem, saj tega ne delamo samoplačniško, vse gre v sklop obveznega zdravstvenega zavarovanja,« pojasni Žgajnar.

 

Če imate v družini raka, se obrnite na dejavnost onkološkega genetskega svetovanja. »Vse se začne z zelo podrobnim rodovnikom, kjer ocenimo, kakšna je sploh verjetnost, da je v družini deden rak in če je ta verjetnost dovolj visoka, gremo naprej v tej proceduri, da pridemo eventuelno tudi do testa,« še pravi dr. Žgajnar.

 

»No, tole je dalo tudi nam, moškim mislit. Če bi zdravniki ugotovili, da je velika verjetnost, da bi dobili raka na modih, bi si jih dali odstranit? Bi imeli »jajca«, da bi si odstranili »jajca«? Ali pa bi nam morda Savina Atai znala pomagat s kakšno masažo mod…« komentira Tomaž v jutranjem programu Radia Ekspres.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...