Svetovni dan srca v Ljubljani

Srce 1

Svetovni dan srca v Ljubljani

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije danes v Ljubljani organizira osrednjo prireditev pred svetovnim dnevom srca, ki bo 29. septembra. Aktivnosti se bodo odvijale na Prešernovem trgu do 13. ure. Tam si boste lahko izmerili krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi ter se pomerili v igri, ki spodbuja k zdravemu načinu življenja. 

 

S prireditvijo želijo osveščati, da je za svoje zdravje odgovoren vsak sam in da so glavni elementi zdravega načina življenja zdrava prehrana, več gibanja, manj škodljivih razvad in predvsem zmanjšanje oziroma opustitev kajenja. Skrb za srce se začne s poznavanjem tveganja za nastanek bolezni, zato je priporočljivo občasno preverjanje lastnega zdravstvenega stanja

 

Kot so zapisali na društvu, je Slovenija uspešna na področju preventive bolezni srca in ožilja: “Smo na dobri poti, da do leta 2025 zmanjšamo prezgodnjo umrljivost za 25 odstotkov. Z dosežki pa ne moremo in ne smemo biti zadovoljni. Ljudje namreč še vedno umirajo prezgodaj. Glavni razlog je nezdrav način življenja.”

 

Ena najpogostejših srčno-žilnih bolezni je problematika srčnega popuščanja. Ta bolezen močno spremeni življenje obolelih in njihovih družin, vendar pa so v društvu posebej poudarili, da slovenska medicina zagotavlja bolnikom zdravstveno oskrbo na najvišjem mednarodno primerljivem nivoju. Za zdravljenje bolezni srca je sicer pomembno pravočasno odkrivanje bolezenskih znakov in dosledno sodelovanje bolnika pri zdravljenju.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...