Ste že zamenjali gume?

volan avto
Gume

Ste že zamenjali gume?

Po zakonu ste to lahko storili že včeraj. Najnižji dopustni profil za letne pnevmatike znaša 1,6 milimetra, vendar je treba hitrost in varnostno razdaljo prilagoditi kakovosti pnevmatik, opozarja inštruktor varne vožnje pri AMZS Danijel Granda. Pnevmatike so narejene iz naravnega materiala in se z leti starajo, tako postajajo vedno bolj trde, zato priporoča pravilo: “formula 4x4x4, kar pomeni štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila in ne starejše od štirih let”.

 

Tomaž se je pogovarjal z Branetom Küzmičem in ga med drugim izprašal o tem, ali je res že smiselno zamenjati gume in ali jih naj sploh menjamo. Küzmič odgovarja: “Dokler asfalt nima 20 stopinj, ni problema. Zimske pnevmatike imajo najboljši oprijem, ko ima asfalt okoli 7 stopinj Celzija, letne gume nad 7 stopinj, kar pomeni, da je letna guma pozimi kot čista plastika, zimska pnevmatika pa ima poleti skoraj še enkrat daljšo zavorno pot.”

 

Kaj pa vožnja z eno roko? Ali je pametno, da volan držimo samo z eno roko? Küzmič: “V vsaki hitri situaciji je treba zelo hitro reagirati. Z eno roko ne morete. Preden primete volan z drugo roko, je pretekla desetinka sekunde. Pri 50 km/h je avto v tem času naredil en meter in pol. Potem veste, kje smo.” Dodaja še, da volan vselej držimo tako, kot da bi roke držali na uri pri 15 do treh. “Če držimo roke pri 10 do dveh, doživimo karambol, se sproži airbag, naše roke pa nam vrže v glavo.”

 

Varno pot!

 

 

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...