Srečanje z medvedom

Medved

Srečanje z medvedom

V zadnjih dneh spet več beremo o srečanjih z medvedi; v pozno pomladnem času so v gozdovih lahko nevarne predvsem medvedke. Kosmatinca v naravnem okolju je srečal že marsikateri Slovenec, med drugim tudi predsednik Lovske zveze Slovenije, Srečko Felix Krope.

 

»No, srečal ga ravno nisem, videl sem ga pa. Čakal sem divje prašiče. Izredno sem bi presenečen, kako se lahko tako velika žival, ki tehta več kot 100 kilogramov, v takšni tišini premika po gozdu. Ko je prišel, ga sploh nisem slišal,« se spominja prvi mož slovenske zelene bratovščine.

 

Vklopil je fotoaparat, kar je medveda zmedlo oziroma prestrašilo in ucvrl jo je po svoje. »Takrat pa so pokale veje, ropotalo je na glas, tako da sem bil kar malo zaskrbljen.«

 

Tomaž se temu sicer čudi: »Zaskrbljen? Ker je medved stekel stran? Jaz bi bil kar vesel.«

 

Medved sicer teče s hitrostjo tudi do 50 kilometrov na uro in več; da bi mu človek – razjarjenemu – ubežal, ni velike verjetnosti. Je pa dobro, tako vsaj pravijo lovci, da mu na poti nekaj vržemo, kar ga zna zamotiti. Če do česa takšnega seveda sploh pride. Najbolje bo, da ste v gozdu malo glasnejši, pa se vam bo medved izognil sam. »Ženo vzemite s seboj, pa je stvar rešena,« pribije Tomaž glavico na žebljico.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...