Spomini na Poldeta Bibiča

Polde Bibi?

Spomini na Poldeta Bibiča

V ljubljanski Drami so predstavili monografijo Poldeta Bibiča; tja se je odpravil tudi Grega, ki se ga najbolj spominja kot Bedanca. V monografiji je zbran ves Bibičev opus. Sodelavci, prijatelji in kolegi igralci so v knjigi strnili njegovo učiteljsko, igralsko in ravnateljsko pot. Igralka Saša Pavček se spominja njegovega značilnega pozdrava: »Vedno je zelo na široko rekel dober dan. Učil nas je in vztrajal, da smo konkretni, jasni. Da bi nam to nazorno pokazal je med drugim skakal po odru, izvajal piruete…«

 

Pavčkova se spominja tudi anekdoto, ki sega še v čas njenega šolanja. V 4. letniku je bila že visoko noseča. In ko je Polde Bibič to opazil, je rekel: »O, mi bomo pa zibali. Kako mu bo pa ime?« Takrat še bodoča igralka je rekla, da se še niso odločili. »Kaj boš premišljevala, Polde naj bo!« je odvrnil pokojni Bibič.

 

Tudi pesnik Boris A. Novak se spomni anekdote, ko mu je Bibič, takrat kot ravnatelj Drame, naročil, da prešteje kostume v hiši. Pesniku, ki je bil takrat umetniški vodja v hiši, se je to zdelo izpod časti in to tudi jasno povedal. Na koncu dneva je vendarle izpolnil Bibičevo naročilo.

 

Takšen vpliv je imel polde Bibič na ljudi. Še po smrti se ga spominjamo ne le kot izjemnega igralca, pač pa tudi kot izjemnega človeka.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...