Šola varčne vožnje!

Drago gorivo

Šola varčne vožnje!

Dani Granda je inštruktor varne vožnje, hkrati pa je tudi strokovnjak varčne vožnje. Tečaje takšne vožnje pripravljajo na Vranskem. »Tečajniki lahko pri nas preizkusijo, kako dobro znajo varčevati z gorivom,« najpej pojasni Tomažu v jutranjem programu.

 

Najprej kandidati odpeljejo prvo vožnjo, kjer posebna merilna naprava spremlja porabo in še nekaj ostalih podatkov. »Ko pregledamo podatke, se pogovorimo o osnovah varčne vožnje in odpeljemo še eno vožnjo po navodilih intruktorja. Sledi še analiza in primerjava.«

 

Tomaža vsekakor zanima, kdo se bolj izkaže – ženske ali moški: »Varčna vožnja ni pogojena s spolom, pač pa miselnostjo. Če želite voziti varčno, morate najprej voziti varno. In ko vozite varno, sledi tudi miselni preskok k varčni vožnji,« pravi Granda.

 

Za bolj varčno vožnjo svetuje, da zelo dobro opazujemo dogajanje, cesto in promet pred nami. »Na ta način bomo s pravilnim upočasnjevanjem zmanjšali število pritiskov na zavoro, več bomo zavirali z motorjem, preskočili kakšno prestavo in na ta način privarčevali nekaj decilitrov goriva,« svetuje strokovnjak varčne vožnje.

 

Tomaž pa doda, da si za začetek kupite varčen avto. »Mar res za vožnjo zgolj po Ljubljani potrebujete terenca, ki popije 10 litrov na 100 kilometrov?«

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...