Slovo Cohena

leonard-cohen

Slovo Cohena

Umrl je legendarni kanadski pevec, tekstopisec, pesnik in pisatelj Leonard Cohen. Star je bil 82 let. Veljal je za temno eminenco v majhnem panteonu izjemno vplivnih pevcev-tekstopiscev, ki so vzniknili v 60. in 70. letih. Tako ga je označila revija Rolling Stone, po mnenju katere je imel le Bob Dylan še večji vpliv na svojo generacijo, le Paul Simon in Kanadčanka Joni Mitchell pa sta mu bila verjetno enakovredna kot poeta.

 

Cohena so večkrat označili za botra melanholije in visokega svečenika patosa. V 60 let dolgi karieri je nanizal vrsto uspešnic, kot so Suzanne in So Long, Marianne z njegovega prvenca Songs of Leonard Cohen ter Dance Me To The End Of Love in I’m Your Man.

 

Rodil se je 21. septembra 1934 v premožni judovski družini v kanadskem Montrealu. Kasneje je postal zen budist ter pet let preživel v budističnem centru pri Los Angelesu, nato pa se je vrnil h glasbi. Skupno je izdal več kot 12 romanov in pesniških zbirk.

 

Z glasbo je zaslovel v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je igral z drugimi znanimi pevci, kot so Bob Dylan, pa tudi Joni Mitchell in Joan Baez. Prvi album Pesmi Leonarda Cohena je izdal leta 1968. Glasbene nagrade grammy ni nikoli dobil, je bil pa leta 2008 sprejet v znameniti muzej Rock and Roll Hall of Fame.

 

Med letoma 2008 in 2013 je bil na turneji, saj je zbiral denar za devet milijonov evrov odškodnine, ki jo je moral po sodni odločbi plačati nekdanji managerki in ljubimki Kelley Lynch. Koncerta pa je leta 2009 in 2013 imel tudi v Ljubljani.

 

Zadnjo turnejo je zaključil letos in nedolgo tega, 21. oktobra, izdal tudi svoj zadnji, 14. album z naslovom You Want It Darker. V albumu razmišlja o svoji smrti.

Video

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...