Slovenci krožišč ne obvladamo dobro

Kroi?e

Slovenci krožišč ne obvladamo dobro

Statistika (pa  tudi izkušnje s ceste) kaže, da veliko Slovencev še vedno ne ve, kako se pravilno obnašati v krožnih križiščih oziroma rondojih. Inštruktor varne vožnje pri AMZS-ju Dejan Letnar pritrjuje. “Če je enosmerno vozišče, sicer ni težav. Če pa govorimo o menjavi pasu znotraj krožišča, predvsem iz notranjega na zunanji pas, pa postanemo Slovenci agresivni. Na vsak način hočemo ven. Nekateri se celo razburjajo, češ, zakaj me nisi spustil ven! Očitno res mislijo, da imajo prednost.”

 

V krožiščih z več prometnimi pasovi se morajo vozniki, ki krožišče zapustijo na tretjem ali četrtem izvozu, v skladu z veljavno zakonodajo, razvrstiti na notranji prometni pas. “Pri tem nastane težava z neizkušenimi vozniki, tudi takšnimi, ki ne opazujejo dovolj dobro, saj potrebujejo več spretnosti pri menjavi pasov.”

 

Letnar rešitve ne vidi v višjih kaznih ali strožjem nadzoru. “Rešitev vidim v dovolj velikih krožiščih ali pa – po drugi strani – v tem, da dva pasova enostavno združimo v enega.” Pri krožiščih z enim pasom je seveda vožnja enostavnejša. Voznik, ki prihaja v krožišče, nima prednosti pred tistim, ki je že v krožišču.

 

Morda  je dobro, da si – v primeru nesigurnosti – osvežite znanje v avtošoli ali preživite vsak kakšno uro z inštruktorjem varne vožnje. Predvsem pa – ne pozabite na smernike! “Če pri izvozu niste na pravem pasu pa ga tudi ne menjajte za vsako ceno, saj nič hudega, če naredite še kakšen krog več,” še doda Tomaž Okorn, jutranji voditelj Radia Ekspres.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...