Skrivnosti uspeha Tine Maze

1tina maze
7douspeha_sbgr1

Skrivnosti uspeha Tine Maze

Alpska smučarka Tina Maze je v letu, ko se je odločila za tekmovalno upokojitev, stopila tudi na filmska platna. Skupaj s smučarskim demonstratorjem Sandijem Murovcem je posnela športno-dokumentarni film 7doUSPEHA, v katerem je razkrila sedem skrivnosti do uspeha. 

 

45-minutni film odstira pogled na skrivnosti uspeha Mazejeve. Tri leta po filmu Na kanto! ali angleško The Edge! sta eden najboljših demonstratorjev smučanja in utemeljitelj tehnike ups ter najboljša slovenska smučarka znova združila moči ter posnela nadaljevanje filmske zgodbe o vadbi sodobne tehnike alpskega smučanja.

 

Ne gre za avtobiografsko filmsko pripoved, ta, kot je napovedala Mazejeva, še sledi, temveč povsem tehnično-športni film, namenjen predvsem ljubiteljem zavojev na snegu, za katerega avtorji želijo, da bi ga uporabljali v učne namene kot učni pripomoček in dopolnitev treningu, ne le trenerji smučanja in tekmovalci, temveč sleherni smučar. 

 

V filmu sta Mazejeva in Murovec izpostavila sedem tehničnih podrobnosti vrhunskega alpskega smučanja, ki po njunem prepričanju predstavljajo ključ do vrhunske izvedbe zavoja. Poimenovala sta jih kar aksiomi smučanja, in sicer so to: odprt napad, gležnji specialna enota, roka zmage, spopad v golenih, neustrašni boki, nizka misija ter bitka pod kontrolo.

 

Poseben gost filma je Massi, vodja ekipe Team to Amaze, s katerim je Mazejeva začela pohod na smučarski Olimp. Murovec, z vzdevkom Muri, je od samega začetka sodeloval z ekipo Tine Maze kot zunanji član, zadolžen je bil za iskanje rezerv v smučarski tehniki slovenske šampionke.

 

“Nisem dolgo razmišljala, ko mi je Muri predstavil to zamisel. Cenim ga kot umetnika, šport in smučanje sta neke vrste umetnost, Muri to kaže skozi smučanje, arhitekturo, glasbo. Vedno me je navduševal. Mislila sem si, da če grem v ta projekt, je Muri tisti pravi, s katerim bi to rada naredila. Po drugi strani pa sem vedela, da se moja športna pot končuje, zato je zame in za mojo ekipo nekaj posebnega in čustvenega končati jo v takšni obliki,” je razmišljala.

 

“Kamera res ni bila moja najboljša prijateljica, a ker živimo v času tehnologije, mi drugega ne preostane. Biti pred kamero mi ne predstavlja več nekega tabuja, ki je bil v mojih začetkih precejšen, v vseh teh letih sem se navadila in sem dovolj sproščena, da nimam več težav govoriti pred kamero. Ker je film gibanje, je bilo težje najti prave popolne linije. Veliko smo se trudili, da je bila stvar na pogled dobra, zato smo ponavljali kadre. Ker ne treniram toliko kot prej, mi je manjkal pravi občutek, a sem zelo hitro ‘prišla not’,” je še priznala Mazejeva.

 

Mazejeva bo tudi po koncu tekmovalne poti smučala: “Še vedno ostaja smučanje, ki mi zdaj predstavlja še večja nebesa, kajti količki me ne ustavljajo več, tako da imam absolutno svobodo, delam zavoje, kjer jih hočem delati. Smučanje je še vedno moja ljubezen, uživam v tem, kot sem prej na tekmah.”

 

Po filmski premieri sledi še končno slovo od tekmovalnega smučanja na veleslalomu za Zlato lisico 7. januarja v Mariboru. “Nekaj treniram, tako da verjetno nekaj bo,” je o zadnjem nastopu kariere dejala Mazejeva.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...