S kajtom podira rekorde

Kajtanje

S kajtom podira rekorde

Saj veste, kaj je to kajtanje; kajtar je na deski, v zraku ima jadro in prepušča se silam vetra. Nekako tako je stvar poenostavil jutranji voditelj Radia Ekspres, Tomaž Okorn. Poklical je Miho Lenasija in ga najprej povprašal, zakaj se je ravno to poletje odločil za takšen podvig. Z njim je namreč kar nekaj časa odlašal.

 

»Že od nekdaj so me privlačili novi izzivi, nekaj, kar še nikoli ni bilo storjeno. V tem primeru je bila težava v prečkanju Jadrana. S pojavom novih desk, s katerimi lahko jadramo tudi v vetru od 5 do 25 vozlov, se je pač odprla možnost, da bi takšen podvig lahko uspešno izpeljali,« razlaga slovenski kajtar.

 

Pri tem podvigu velja rek »slab začetek – dober konec«. »Ja, začetek je bil res nekoliko problematičen, saj smo zamujali, del ekipe je pozabil nekaj opreme doma, pa še na zastoj na cesti smo naleteli,« pravi Lenasi. Primorani so bili k improviziranju. »Na začetku je bilo dogovorjeno, da bom potoval skupaj z jadrnico, vendar načrte smo pač priredili. Skočil sem z jadrnice, naredil še krog okrog nje, da bi se prepričal, če vse štima in potem sem se sam odpravil naprej. Terena sicer nisem poznal, saj nisem tam še nikoli potoval.«

 

Na koncu se je vse dobro izšlo, kar je dalo avanturistu nov zagon: »Izkazalo se je, da je fizično mogoče zdržati še dlje. Trenutno pregledujemo terene, kjer bi bilo možno narediti več kot 350 kilometrov.« Takšna razdalja bi ga vpisala med Guinessove rekorderje, morda že prihodnje leto. Za kaj takšnega bi bil najbolj primeren Jadran, še dodaja Lenasi.

 

Fotografija je simbolična.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...