Prometna ureditev v Kranju

kranj

Prometna ureditev v Kranju

Plačevanja za dovolilnice in parkiranje ne bo, pravi župan Boštjan Trilar. Kranjski mestni svetniki so na sredini seji v prvem branju novi odlok o urejanju prometa, ki je v minulih tednih dvignil kar precej prahu. V drugo obravnavo bo šel, ko bo usklajen.

 

Po prometnih študijah v Kranju manjka kar 15.000 parkirnih mest, kar je velik problem predvsem v gosto naseljenih urbanih območjih. To naj bi reševal novi odlok, ki po katerem pa se za najbolj kritični coni 2 in 3 ne prinaša nobene spremembe, temveč le omogoča njihovo sprejetje, pravi župan.

 

Nova prometna ureditev v Kranju

Pojasnil je, da bo tako mogoče na posamezna parkirišča postaviti table, da je parkiranje dovoljeno le za stanovalce. Velika težava je na primer v okolici zdravstvenega doma, kjer ob blokih parkirajo obiskovalci, ali na Planini, kjer avtomobile parkirajo preprodajalci rabljenih vozil in podjetniki. Izračuni kažejo, da bi se brez tega lahko sprostilo kar 25 odstotkov parkirišč.

 

Novi odlok bo dal tudi možnost, da bi ponekod na željo stanovalcev lahko postavili zapornice. Nekateri pravijo, da bi bili za to pripravljeni celo plačati. “Vendar moje stališče je, da dokler ni dovolj parkirišč za vse, tega ne bomo zaračunavali. In to, da parkirišč ne bomo zaračunavali, sem večkrat pojasnil tudi na seji,” je dejal Trilar.

 

Prebivalce starega mestnega jedra pa skrbi še morebitno zaračunavanje dovolilnic za dostop v mesto. Trilar je zagotovil, da jih ne bodo zaračunavali, iščejo pa tudi možnost, da ne bi zaračunali upravne takse. Dodal je, da bodo to individualno omogočili tudi nekaterim podjetnikom, ki dostave ne morejo izvesti le v določenem času.

 

Na seji so se dogovorili, da bodo vse okoliške krajevne skupnosti vključili v razpravo in se skušali čim bolj približati konsenzu glede rešitev. Šele po tem bo Trilar dal odlok o urejanju prometa v drugo obravnavo.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...