Previdnost tudi pri kopanju!

Kopanje

Previdnost tudi pri kopanju!

Naravna kopališča se bodo s prihodom vročine zagotovo hitro napolnila; pri nas so takšna kopališča zgledno čista. Pa vendarle se staršem majhnih otrok rado poraja vprašanje, kako je s na takšnih kopališčih primernostjo vode za najmlajše. »Po zaužitju okužene kopalne vode se lahko pojavijo okužbe prebavil, vnetja možganskih ovojnic, če je kopalna voda onesnažena z izločki glodalcev pa tudi tako imenovana liptospiroza,« pojasnjuje Irena Veninšek Perpar z Zavoda za zdravstveno varstvo.

 

Gre za bolezen z vročino in bolečinami v mišicah, povzroči lahko hudo okvaro ledvic in jeter. »Poudarila bi, da zaužitje okužene kopalne vode ni edini možni način okužbe, saj so možne tudi okužbe kože in oči.«

 

Vsekakor ne gre strašiti kopalcev. Pri nas, kot rečeno, so vode na naravnih kopališčih primerne. Vsekakor pa je ne pijte in se po kopanju dosledno stuširajte.

 

»Ne kopamo se, če smo imeli v zadnjem tednu drisko, če imamo poškodbe ali vnetja na koži, če imamo vnetja oči, ušesa, prehlad ali druge okužbe,« pravi.

 

Dodaja napotke, ki jih skoraj vsak Slovenec res že od malih nog strese iz rokava, saj so nas tako učile mame in babice; torej ne hodimo v vodo, če se počutimo slabo, s polnim želodcem in – pravi zdravnica Zavoda za zdravstveno varstvo – ne kopamo se niti pod vplivom alkohola ali drugih psihotropnih snovi.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...