Previdno s pirotehniko!

ognjemet
pes ognjemet

Previdno s pirotehniko!

Skoraj tretjina Nemcev bo v leto 2016 vstopila s spuščanjem raket, metanjem petard in uporabo ostalih pirotehničnih sredstev. Pa pri nas? Kar nekaj jih bo verjetno storilo enako. Ob tem velja imeti v mislih nekaj opozoril.

 

– Uporaba pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 26. decembra do 1. januarja.

– Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.

– Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok in med katere spadajo predvsem petarde, je prepovedana.

– Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo prireditve.

– Nepremišljenost, objestnost in nepravilna uporaba pirotehnike pogosto vodijo v opekline, raztrganine rok in poškodbe oči. Poleg tega pirotehnika onesnažuje okolje ter lahko povzroči materialno škodo.

 

 

Pokanje petard in ostalih pirotehničnih sredstev povzroča tudi pri živalih velik in nepotreben stres. Kako jih lahko zaščitimo, ali pri tem pomaga, če jim med novim letom predvajamo glasbo, izveste na spodnjem audio posnetku.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...