Previdno pri odpiranju e-voščilnic!

email

Previdno pri odpiranju e-voščilnic!

Previdno pri odpiranju e-voščilnic! Letos v Sloveniji beležimo izredno rast števila primerov okužb z izsiljevalskimi virusi, ki se širijo predvsem prek e-pošte. V Združenju bank Slovenije opozarjajo, da so ti lahko skriti tudi v e-voščilnicah.

 

Zato nikoli ne odpirajte priponk in povezav v e-pošti neznanega ali sumljivega pošiljatelja. Lahko se zgodi, da odprete virus, ki šifrira vse podatke na računalniku in ga tako “zaklene”. Nepridipravi pa od žrtve nato zahtevajo odkupnino za dešifriranje podatkov.

 

Ta vrsta napada na računalnike je bila tudi najbolj pogosto zaznana letos v Sloveniji po podatkih SI-CERT-a. “Okužene so bile številne šole, knjižnice, zdravstveni domovi, mestne občine, lekarne, muzeji, majhna in velika podjetja ter številni posamezniki.”

 

Kot pojasnjujejo, je v preteklosti veljalo opozorilo, da ne smemo odpirati priponk neznanih pošiljateljev, še posebej ne tistih z .exe končnico. Vendar so se nepridipravi prilagodili z novimi načini, kako bi pretentali prejemnika e-pošte, med drugim tudi tako, da potvarjajo ime pošiljatelja.

 

“Zato naj velja pravilo, če ne vem, zakaj sem dobil pošto, nikoli ne odpiram priponk, niti ne klikam na povezave,” pravijo v SI-CERT, ki še svetuje vsem uporabnikom redno ustvarjanje varnostnih kopij podatkov na računalniku.

 

V letošnjem letu se je SI-CERT odzval na okoli 2300 omrežnih incidentov, kar predstavlja 20-odstotno rast v primerjavi z lanskim letom. Poleg izsiljevalskih virusov so letos izstopale še različne spletne prevare, med drugim tudi vse bolj pogosti primeri lažnih spletnih trgovin.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...