Previdno pri kupovanju počitnic preko spleta!

Ra?unalnik

Previdno pri kupovanju počitnic preko spleta!

Ni redkost, da počitnikar preko spleta kupi počitniški aranžma ali celo letalsko karto, ki sploh ne obstaja. Na Slovenskem centru za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT-u so zato pripravili nekaj nasvetov za takšne primere. Zanje je povprašala tudi voditeljica Brigita Potočki v jutranjem programu Radia Ekspres.

 

»Prvič, cena, ki je občutno nižja. Se pravi, če gre za kar polovico nižjo ceno, moramo biti vsekakor previdni. Če je sistem plačila preko Western uniona ali MoneyGrama, potem tudi bodimo previdni. Pozanimajmo se okrog možnosti zavarovanja plačila in preglejmo po spletu, ali kdo sploh pozna to agencijo, kakšne izkušnje ima z njo in podobno,« poudarja Gorazd Božič s SI-CERT-a.

 

Previdnost se seveda ne sme končati niti takrat, ko smo že na počitnicah. »Če uporabljamo cyber caffeje, torej tuje računalnike, nikoli ne vpisujmo gesel. Če pa uporabljamo svoj prenosnik za odprta wi-fi omrežja, moramo ravno tako vedeti, da če ne gre za šifrirano povezavo, se pravi, da če ni ključavnice, nam lahko nekdo te podatke prestreže,« pravi Gorazd Božič.

 

V zloženki SI-CERTA lahko preberete tudi, da niso vse wi-fi dostopne točke varne, sploh tiste brezplačne, ki jih ponujajo hoteli, avtokampi… Če niso zaščitene z geslom, vam lahko že nek zdolgočasen najstnik, ki se malo sppozna na računalnike, prestreže vaše geslo za banko, recimo… Previdno!

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...