Prepoved kaznovanja tudi na papirju

nasilje-nad-otroki

Prepoved kaznovanja tudi na papirju

Telesno kaznovanje otrok je odslej prepovedano tudi na papirju. Državni zbor je v torek s 53 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini.

 

Njen cilj je zaščititi žrtve nasilja v družini in izboljšati delovanje državnih institucij pri obravnavi tega. Novela izrecno prepoveduje nasilje v družini in telesno kaznovanje otrok, določa tudi možnosti za ukrepanje policije in sodišč.

 

Marsikdo si novelo razlaga nekoliko bolj preprosto, izpostavlja, da odlsej očitno nad otrokom ne smeš povzdigniti več niti glasu. Kaj pravijo starši? Brigita in njena jutranja ekipa je preverjala, kaj si o noveli mislijo starši in ta za njih sploh pomeni kakšno spremembo. Pogovoru z eno od poslušalk lahko prisluhnete spodaj.

 

Takšno prepoved ima v zakonodaji zapisano sicer več kot 50 držav, zato je bil po mnenju vlade skrajni čas, da to stori tudi Slovenija. Novela tudi širi opredelitev družinskih članov. V praksi je namreč prihajalo do nasilja med osebami, ki so bile v določenem partnerskem ali intimnem razmerju, a jih ni bilo mogoče uvrstiti v nobeno od kategorij družinskih članov.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...