Prenova Novega trga

Novi trg

Prenova Novega trga

V Ljubljani spet prenavljajo. Tokrat Novi Trg, torej padajoč mestni prostor proti Ljubljanici, s fontano na stiku z Bregom ter s pogledom na staro Ljubljano in Grajski grič. Prenova je potrebna zaradi ukinitve prometa, posledično spremembe rabe prostora in dotrajanih tlakov. Prenova bo predvidoma trajala šest mesecev, projekt prenove pa je delo ateljeja Vozlič.

 

»Podoba Novega trga po prenovi bo gladka tlakovana površina. Uporabili ne bomo nobenih stopnic ali kaskad; to bo gladka površina, tlakovana s profirnimi ploščami in vmesnimi granitnimi kockami v vzorcu valovnice,« razlaga arhitekt Matej Vozlič.

 

V severozahodnem vogalu bo zasajeno simbolno drevo, katerega pojavnost arhitekt Vozlič pojasnjuje: »Gre za nekakšen signal, klicaj, ki nam uravnoteži zgornjo fasado trga, kjer dominira NUK s svojo pojavo in vsebino. Drevo na nek način opozarja na prisotnost NUK-a.«

 

V bližini drevesa bodo klopi, predvidene pa so tudi dodatne talne LED-luči. Ocenjena vrednost prenove je 900 tisoč evrov. »Predvsem upam, da bodo vsi podizvajalci za svoje delo tudi plačani,« razlago o prenovi sklene jutranji voditelj, Tomaž.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...