Prekletstvo črnih mačk

Flapsi
Nemo

Prekletstvo črnih mačk

Bliža se halloween, noč čarovnic. Čarovnice običajno spremljajo črne mačke, ki jim mnogi po stari vraži pripisujemo magične lastnosti. Žal običajno negativne. Tomaž se je pozanimal, od kod izvira ta mit o nesrečnih črnih mačkah.

 

Kot so pojasnili v zavetišču Gmajnice: Temačno plat so jim najverjetneje pripisali v mračnem srednjem veku. Že nekdaj so se predvsem ženske, ki so živele bolj odmaknjeno od družbe, raje družile z mačkami. Navadno so bile označene za čarovnice, mačke pa za njihove spremljevalke, pomočnice. Po prepričanjih so čarovnice same lahko zavzele podobo črne mačke in se v črni noči prikradle kamorkoli. Mračni srednji vek je že daleč za nami, vendar marsikaj ostaja v naši zavesti ali vsaj podzavesti.

 

Eden najbolj poznanih mitov je nesreča, če nam črna mačka prekriža pot. Tudi v zavetišču imajo zaradi tega mita težave, saj črnim mačkam težje najdejo dom. Letos so kot zapuščene sprejeli že 92 črnih mačk. Novi dom so našli 62, a veliko hitreje dom najdejo tigrastim. Da bi premagali mit, vsak dan v Gmajnicah v tem času predstavijo dva mita in dve črni mački. V petek pripravljajo tudi Noč črnih mačk. Cilj: črnim mačkam poiskati dom.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...