Pred 25 leti se je poslovil

freddie-mercury2
freddie-mercury-magic-tour

Pred 25 leti se je poslovil

Na današnji dan pred 25 leti je preminil legendarni Freddie Mercury. Po mnenju revije Rolling Stone je utelešal identiteto skupine Queen, njene vzpone in padce: “Queen se začne in konča s Freddiejem Mercuryjem”. Kot eden najboljših vokalistov na takratni glasbeni sceni je bil in ostal vzor mnogim pevcem.

 

Mercury se je rodil leta 1946 kot Farrokh Bulsara na Zanzibarju v družini, ki je pripadala indijski skupnosti Parsov. Leta 1964 se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je obiskoval šolo za umetnost ter spoznal glasbene somišljenike Briana Maya, Rogerja Taylorja in Johna Deacona, s katerimi se je združil v eno najbolj prepoznavnih rock skupin 70. let, si spremenil ime in postal njihov frontman.

 

V spominu oboževalcev po vsem svetu še danes ostaja po karizmatičnih nastopih, prepoznavnem glasu in ponarodelih uspešnicah skupine, kot so We Are the Champions, Another One Bites the Dust, I Want To Break Free in Bohemian Rhapsody. Prepoznaven je tudi po skladbi Barcelona, ki jo je leta 1988 posnel v duetu s špansko operno divo Montserrat Caballe.

 

Napisal jo je za olimpijske igre leta 1992, vendar izvedbe ni dočakal, saj ga je leto pred tem dočakala smrt. Mercury, ki je imel aids, je 24. novembra leta 1991 pri 45 letih umrl na svojem londonskem domu za posledicami pljučnice. Da je okužen z virusom hiv, je izvedel že nekaj let pred smrtjo, a je napredovanje bolezni ohranjal v zavetju zasebnosti.

 

Leta 1987 je v nekem intervjuju dejal, da se ne boji postati osamljen in bogat 70-letnik. “Živel sem polno življenje. Četudi jutri umrem, se požvižgam na to. Postoril sem vse, kar je bilo potrebno,” je dejal Mercury.

Video

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...