Pozor pri kopanju v Beljskem jezeru!

Voda

Pozor pri kopanju v Beljskem jezeru!

Že pred nekaj tedni nas je vznemirila vest o tujerodni invazivni vrsti školjke, ki se je naselila v blejskem jezeru in ogroža ostali živelj v njem. V Sloveniji jo sicer poznamo že od prej: »Že dobro desetletje je prisotna v porečju Drave v Sloveniji,« pravi Špela Remec Rekar z blejske kimnološke postaje, ki že vrsto let spremlja stanje vode v tamkajšnjem jezeru.

 

Tuja školjka uničuje naše avtohotne školjke, pa tudi polže in rake. Spreminja se prehranjevalna veriga in nihče natančno ne ve, kako bo vsiljivka vplivala na ekosistem jezera. Ni pa sama po sebi nevarna kopalcem, nasprotno. »Te školjke so filtratorji in prefiltrirajo ogromne količine vode, zato se mogoče kakovost vode v takšnem ogroženem ekosistemu celo izboljša,« pojasnjuje Remec Rekarjeva.

 

Je pa nevarno, da se ta školjka razširi še v Bohinjsko jezero. »Zato priporočamo kopalcem, da preden gredo na kopanje še drugam, da vso kopalno opremo temeljito operejo z vročo vodo oziroma mehansko odstrani drobne škojkice, če so se prilepile na kako gladko površino. Vse je treba tudi temeljito posušiti.«

 

Če greste med prazniki proti Gorenjski, upoštevajte torej navodila!

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...