»Uporabno najmanj do« ali »porabiti do«?

rok uporabe 4
5rok uporabe 4
rok uporabe 1

»Uporabno najmanj do« ali »porabiti do«?

Poznate razliko? Menda nas je večina ne pozna, zato letno v Evropi zavržemo 90 milijonov ton, po svetu pa kar tri milijarde ton hrane!

 

V Evropski uniji zato poteka razprava o tem, da bi za nekatere izdelke ukinili obvezno oznako o tem, namanj do kdaj so uporabni (uporabno najmanj do). S tem bi zmanjšali količino nepokvarjene hrane, ki jo zavržemo. Tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije pogosto dobivajo vprašanja o tem, do kdaj so izdelki še uporabni (izjavo o tem lahko poslušate spodaj):

 

Treba je razlikovati med oznako »uporabno najmanj do« in »porabiti do«. Predvsem drugo je treba upoštevati. Našli jo boste na hitro pokvarljivih izdelkih, npr. mesu in ribah. Po tem roku je živilo neprimerno za uživanje. Drugače pa je pri prvem vodilu. Moka, na kateri piše »uporabno najmanj do 21. 5. 2014«, danes verjetno še ni pokvarjena. Na prodajnih policah pa je načeloma ne sme biti več.

 

Trenutno napis »uporabno najmanj do« ni obvezen za izdelke, kot so sveže sadje in zelenjava ter pijače z več kot 10 % alkohola, sol, sladkor, kis in žvečilni gumi. Po novi zakonodaji bi lahko države seznam izdelkov razširile na na primer testenine, riž, vložene kumarice, marmelade in trdi siri.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...