Hidrologi: Poplave se lahko ponovijo

vi? izredne razmere2
vi? izredne razmere1

Hidrologi: Poplave se lahko ponovijo

Hidrologi že nekaj desetletij opažajo, da se število in intenziteta visokovodnih dogodkov povečujeta, po letu 2007 je ta vzorec še izrazitejši. To le en vidik hidroloških ekstremov, pravi hidrolog Janez Polajner, saj podobno opažajo tudi pri sušah. Vse kaže, da bodo taki dogodki v prihodnje še pogostejši in silovitejši. Z Janezom Polajnerjem se je pogovarjala tudi leteča reporterka Laura, ki je zbrala več informacij o trenutnem stanju po hudi noči.

 

Med bolj prizadetimi v tokratnem neurju je tudi območje Poljanske doline, kjer je škode za več kot 30 milijonov evrov. Na občinski infrastrukturi in na objektih v občinah Žiri, Gorenja vas – Poljane in Škofja Loka škoda znaša od 13 do 18 milijonov evrov, za okoli 17 milijonov evrov škode pa naj bi bilo na vodotokih. Podobno kot avgusta je tam neurje uničilo velik del cest v dolini Hrastnice. Poleg tega je neprevozen most na Visoko, problematičen pa je tudi potok v Logu.

 

Prizadetim v neurju je na pomoč priskočila tudi Slovenska karitas, ki organizira zbiranje in razdeljevanje pomoči za socialno ogrožene družine. Pomoč bodo na prizadetih območjih koordinirale škofijske karitas. Karitas pomoč za prizadete v ujmi zbira na transakcijskem računu SI56 0214 0001 5556 761. Dobrotniki naj pod namen vpišejo POPLAVE SLOVENIJA pod sklic pa SI00 201. Pet evrov za poplavljene pa lahko prispevajo tudi z SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...